Mat på bord foran sjø og fjell
GOD MAT LANGS VEIEN: Hvis du bare vet hvor du skal stoppe, så er det mye godt å få på spisestedene langs veien. Og noe av det aller beste får du her på Sakrisøy i Lofoten. Foto: Mette Møller
Dette er våre 12 favoritter:

Disse veikroene fortjener at du stikker innom

Sulten på tur? Styr unna de dårlige eller kjedelige veikroene, og ta deg i stedet en velfortjent pause på noen av de virkelig gode. Vi har funnet dem for deg! Dette er Motors 12 veikrofavoritter.

Del denne artikkelen

Spisestedene langs veien har litt ufortjent dårlig rykte.

Joda, det finnes veldig mange middels gode veikroer som selger ferdigmat og frityrstekte retter med samme entusiasme som om de skulle selge gårsdagens aviser.

Men det er faktisk lettere å finne de virkelig gode spisestedene enn de skikkelig dårlige.

Tips fra NAF
Ut på tur? Husk på dette!

Det som kjennetegner dem er en stolthet rundt det de driver med. De serverer mye mat som er laget fra grunnen av – og gjerne med et lokalt tilsnitt.

Vi synes det er morsommere å spise torsketunger i Troms og flesk og duppe i Hedmark, enn enda en intetsigende porsjon med lasagne. Uten at vi skal si et vondt ord om lasagne – så lenge den er laget på en ordentlig måte…

Noen av favorittene våre er mer tradisjonelle veikroer med stor kapasitet. Andre spisesteder har mindre lokaler, og du kan risikere at det er fullt.

Sånn er det med de gode stedene. De er populære, og da kan det bli trangt i disken midt på sommeren.

Annis Spisested, E6 på Ringebu i Oppland

Vinner av Årets veimat 2019: Lykken er en skikkelig dansk pølsemaker! Her får du virkelig gode pølser og mørt og saftig kjøtt. Til og med potetene er gode hos Anni.

Hamburgeren av rent kjøtt er populær, og tilbehøret og den syltete rødløken løfter hele måltidet.

Anitas Sjømat, E10 på Sakrisøy i Lofoten

Vinner av Årets veimat 2019: Hvem sier at man ikke kan lykkes med fisk og fast food? Folk fra hele verden valfarter til den gule sjøboden i Lofoten.

Menyen er enkel, men genuin – flere typer fiskeburger, sashimi, krabbetallerken, reker med aioli og fiskesuppe.

Lokstallen, Fv34 utenfor Brandbu i Oppland

Vinner av Årets veimat 2019: Dette er noe av den beste maten du får langs norske veier. Menyen spenner fra svinenakke til spicy thaisalat.

Det er hyggelig, og det smaker godt, og når det er fint vær er det deilig å sitte ute i hagen med utsikt til vannet.

Er-An Veikro, E39, Søfteland i Hordaland

Dette er rock n ́roll, mye gøy og veldig populært. Og utrolig nok klarer de å servere bra burgere og god fjellørret oppi all moroa.

Det beste av alt er at maten holder jevn og høy kvalitet år etter år.

Haukeliseter Fjellstue, E134, Edland i Telemark

Vinner av Årets veimat 2017: Vinneren fra 2017 holder stilen og var på vår 10 på topp liste også i fjor.

Her brukes det i stor grad lokale råvarer, du får både reinskavsgryte og fjellørret. Fjellburgeren får lokalt preg med hvit geitost og røkt reinsdyrhjerte.

Munkekroen, E16, Fagernes i Oppland

Et rolig og avslappet sted, en sjeldenhet på spisesteder langs veien.

Det meste lages fra grunnen av og gjerne av lokale råvarer, som svinekjøtt fra griser som går fritt i fjellet hele sommeren, lokal rakfisk og poteter fra en bonde i nærheten.

Bergtatt Bistro, Rv7, Ål i Buskerud

Godt og skikkelig av gode råvarer, og tilbehøret løfter mange av rettene til noe mer enn det vanlige.

Potetene skal også få sin egen lille hyllest, for det er altfor sjelden vi får servert gode poteter.

Valdres Mathus, E16, Bagn i Oppland

Vinner av Årets veimat 2015: Dette er noe av det beste vi har fått langs veien i år. Valdres Mathus har holdt jevnt høy kvalitet siden de vant for fire år siden.

Her får du husmannskost og lokale retter, gjerne med en liten vri.

Sanngrund, E16, Skarnes, på grensen mellom Hedmark og Akershus

Vinner av Årets veimat 2018: Vinneren fra i fjor holder fortsatt høy kvalitet. Her håndskreller de 1,5 tonn ferske poteter i året og lager sine egne sauser.

Ørret er husets bestselger, sammen med husets hjemmelagde fish and chips.

Toftemo Turiststasjon, E6, Dovre i Oppland

Veldig trivelig, et sted hvor man kan senke skuldrene. Her serveres det også sjeldent god veikromat.

Selv om mange serverer denne typen retter, er det få som holder samme kvalitet. 

Oldemors Karjol, E 16, Jevnaker i Oppland

Det er 11 år siden stjernekokken Eivind Hellstrøm og TV-teamet ryddet opp her.

Siden den gang har de både klart å holde på konseptet sitt – hjemmelaget mat i nostalgisk interiør – og på kvaliteten.

Vollan Gjestestue, E8, Nordkjosbotn i Troms

Tradisjonelt og godt og med en imponerende meny som spenner fra finnebiff, boknafisk og torsketunger til mer tradisjonell veimat som kjøttkaker og lapskaus.

Flere hjemmelagde desserter.

Tips fra NAF
Sulten bak rattet?