SKUFFET: Mirko Malavrazic forstår ikke hvorfor han og naboene må gjennom minst én bomstasjon hver gang de skal kjøre bil utenfor egen eiendom. Foto: Tomm W. Christiansen

Vegvesenet nekter å endre praksis:

Flere kan bli stengt inne av bommer i Oslo

Statens vegvesen varsler at flere Oslo-folk kan bli stengt helt inne av bomstasjoner, slik at de må betale hver gang de skal kjøre bil utenfor egen eiendom.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Vegvesenet varsler at flere må betale bompenger hver gang de skal utenfor egen eiendom.

– Dypt urettferdig, sier Camilla Wilhelmsen, gruppeleder i Fremskrittspartiets bystyregruppe i Oslo.

I fjor fortalte Motor at 1700 beboere og flere næringsdrivende på Majorstua i Oslo er stengt inne av bomstasjonen i Sørkedalsveien.

På grunn av midtdelerne må de kjøre gjennom bomstasjonen hver gang de skal ut fra egen eiendom.

Men det må beboerne bare akseptere, mener Statens vegvesen, som varsler at flere Oslo-folk kan havne i samme situasjon.

– Ved utbygging og fortetting i Oslo kan lignende tilfeller oppstå, skriver senioringeniør Ane Cecile Stepaschko i Statens vegvesen i et brev til Oslo kommune.

Les også: Oslo-folk mer fornøyd med bommene

PROBLEMET: Uansett hvor de skal må beboerne i Volvat borettslag (den store sirkelen t.v.) og beboerne i sameiene og borettslaget på Nye Major (den store sirkelen t.h.), gjennom bomstasjonen (det grønne merket i den lille sirkelen). Årsaken er midtdelerne i Sørkedalsveien.

For dyrt

Beboere har i flere år protestert på det de mener er uheldig plassering av bomstasjonen. Da innkrevingssystemet i fjor sommer ble endret til blant annet toveis innkreving i mange av bomstasjonene, forverret situasjonen seg ytterligere for de nesten 2000 beboerne, flere næringsdrivende og deres kunder.

Gjennom et såkalt innbyggerinitiativ har de fått Oslo kommune til å ta opp saken igjen. Men de får ikke medhold.

Vegvesenet mener det blir «svært kostnadskrevende» å innføre fritaksregler eller særordninger.

Dermed går samtlige partier unntatt Fremskrittspartiet inn for å ikke gjøre noen endringer når saken kommer opp i Oslo bystyre i slutten av januar.

Les også: Bompenger ikke bærekraftig

– Forkastelig

Styreleder i Volvat borettslag Mirko Malavrazic er svært skuffet.

– Det er forkastelig at vegvesenet uten å bli stanset av kommunen åpner opp for enda flere urettmessige belastninger, sier han.

Både han og Fremskrittspartiets gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, mener det må være mulig å finne en løsning som gjør at man ikke må betale hver gang man kjører utenfor egen eiendom.

– Det er dypt urettferdig at man må passere opptil to bomstasjoner hver gang man kjører, sier Wilhelmsen.

57 skritt

Da Oslo fikk 54 nye bomstasjoner i fjor sommer, ble det fastsatt et prinsipp om at flest mulig skal kunne kjøre til sitt nærmiljø uten å måtte betale bompenger.

Noen ble helt stengt inne. I tillegg til beboerne langs Sørkedalsveien ble også beboere i tre bygårder på østkanten stengt helt inne, fordi det ble anlagt to bomstasjoner med 57 skritts mellomrom nedenfor Sinsenkrysset.

Like etter at Motor skrev om dette, sørget vegvesenet for å åpne opp en veistubb slik at beboerne slapp å betale for å kjøre i nærmiljøet sitt.