TILBAKE TIL NORDPOLEN: Børge Ousland forbereder en ny tur til Nordpolen i løpet av høsten. Foto: Thomas Ulrich/Gyldendal

Fra polhelt til hotellgründer:

Forlater luksushotell for Nordpolen

Etter en vellykket sommersesong på øya Manshausen i Steigen i Nordland forlater Børge Ousland hotelldrift for nok en tur til Nordpolen. Men det er på Manshausen han vil være permanent.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg holder på å lete etter et liggeunderlag, sier Børge Ousland (56), om bråket i bakgrunnen da han snakker med Motor på telefonen fra Manshausen. De siste fire årene har det vært mulig å bo som hotellgjest på denne øya, som Børge Ousland kjøpte i 2010, og som Motor har besøkt (da uten å treffe på Ousland).

Liggeunderlaget han leter etter henger sammen med turen han har planlagt høsten 2018, sammen med en annen legendarisk eventyrer han har vært på farten med tidligere, sørafrikaneren Mike Horn.

Turen går til Nordpolen, hvis forholdene på isen tillater det.

Les også: Denne veikroa er den beste i Norge

NATUR SOM ATTRAKSJON: Fra Manshausen har du utsikt blant annet mot Lofotveggen. Uttrykket «et mektig skue» får plutselig nytt innhold.

Definisjonen av luksus

Hele sommeren har Ousland blant annet ladet opp med å jobbe på hotellet, som bærer samme navn som øya og langt fra er noe vanlig hotell.

Om det er et luksushotell er selvsagt et definisjonsspørsmål, men det er i hvert fall denne type luksus stadig flere reisende søker – en blanding av design, komfort, natur og unike opplevelser.

Manshausen består av sju sjøhytter med navn som Patagonia, Everest og Sydpolen, samt huset Ekspedisjonsloftet med flere sovealkover og et hovedhus med restaurant og bibliotek.

Strengt tatt er ikke Børge Ousland hotelldirektør, men hotellgründer. Han har et vertskap som driver hotellet, Astrid Regine og Jesper Nässlander.

– Vi har utvidet Manshausen med tre nye hytter denne sesongen og jeg har fulgt byggeprosessen, så det har vært nok å gjøre, sier Ousland.

Les også: På denne øya kan du bare gjøre én feil

Design trekker folk

Sommersesongen juni, juli og august har vært fullbooket. Rundt 30 prosent av gjestene kommer fra utlandet, resten er norske. Denne fordelingen kommer til å fortsette, tror Ousland.

På spørsmål om det at han er internasjonalt kjent som oppdager og eventyrer tiltrekker mange gjester, svarer Ousland avkreftende på det.

– De fleste kommer fordi de har sett det spesielle designet på hyttene, eller fordi de har hørt om stedet fra andre.

Les også: Er dette Norges villeste hotellidé?

ARKITEKTUR: Spesiell arkitektur er blitt en viktig faktor også for et vellykket reiseliv. Hyttene på Manshausen vekker internasjonal interesse.

 

NATUR SOM ATTRAKSJON: Fra Manshausen har du utsikt blant annet mot Lofotveggen. Uttrykket «et mektig skue» får plutselig nytt innhold.

 

SERVERT: Enkel og velsmakende frokost serveres i hovedhuset

 

PUSSET OPP: Da Børge Ousland kjøpte øya var det meste forfalt. Ny kai er forlengst på plass.

Prisbelønt arkitektur

Det er den Tromsø-baserte arkitekten Snorre Stinessen som har spesialdesignet hyttene. Ideen er utviklet sammen med Børge Ousland, som blant annet har hentet inspirasjon fra sitt favoritthotell Juvet landskapshotell i Valldal.

Hyttene på Manshausen har hittil fått 15 internasjonale arkitektpriser, og er blitt omtalt i magasiner og på sosiale medier verden over.

– Er det ikke litt ironisk at nettopp du bygger opp et hotell, som selv stort sett har reist der hvor det ikke finnes hoteller?

– He-he. Jeg hadde ingen planer om hotelldrift før jeg oppdaget Manshausen. Dette stedet er ideelt, med muligheter for en rekke aktiviteter, som padling, dykking og fisking, sier Børge Ousland, som selv kommer fra en familie med kunstnere. Interessen for arkitektur og design ligger dermed ikke så fjernt fra polfareren som man umiddelbart kunne tenke.

Les også: Hva skal du med Provence når du har Skåne?

Rik historie og luftige sprang

Manshausen betyr antakelig «mannehodet», og man tror navnet kom fra en tidligere fjellknaus på øya som var formet som et hode.

Øya, sammen med Grøtøya handelsssted på fastlandet rett over sundet, har en rik historie. Handelstedet på Nordskott ble opprettet i 1698 og var i sin tid Nordlands største handelssted.

En av aktivitetene Manshausen tilbyr i dag er fjellturen Nordskott-traversen, som Børge Ousland selv har markedsført og satt på kartet, så å si.

– Guider du noen av disse turene?

– Jeg jobber dessverre stort sett når jeg er på Manshausen, men jeg vil absolutt anbefale guide hvis man ikke er vant til klatring. Det er en luftig og fin tur, men den krever en del utstyr.

Les også: Er dette Nord-Norges beste hotell?

KLAR FOR TUR: Børge Ousland planlegger ny polferd i høst med sørafrikaneren Mike Horn (t.h.).

Utvikling på øya

–  Har du noen videre planer for Manshausen?

–  Nå er jeg mest er opptatt at vi skal ivareta det vi har skapt og sørge for at det blir så bra som mulig. Få ryddet opp på øya og få alle detaljer på plass. Uteområdene skal utvikles videre, blant annet med en fiskeplatting litt sør på øya.

På grunn av strømmene er det spesielt gunstige forhold for fiske rundt øya. Børge Ousland blir aller mest fornøyd når han får kveite på kroken.

Det er fiske, dykking og padling han skal drive med når han er ferdig med alle ekspedisjonene sine.

Det kan riktignok bli en stund til.