IKKE ET LØFTE: WLTP-rekkevidden på elbiler er en laboratorietest, ikke et løfte om rekkevidden på norske veier, mener Ida Krag i Bilimportørenes Landsforening.

Debatt om rekkeviddetest:

– Vi minner om rekke­vidden av presis forbruker­informasjon

– NAF og Motors rekkeviddetester er imponerende i omfang og munner ut i god forbrukerinformasjon. Gode forbrukertester er gull verd for både bransjen og bilkjøperne. Men vi håper at arrangørene denne gangen også vil formidle de mange feilkildene som kan ligge i en slik test.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for innsenderens meninger. Ønsker du å sende et leserinnlegg til Motor? Send til redaksjonen@motor.no

Bilbransjen og NAF har over lang tid hatt god dialog om hvordan vi best mulig hjelper bilkundene med å orientere seg i elbilmarkedet. Åpenhet, tydelighet og felles retningslinjer er utgangspunktet for begge parter, og her opplever vi at vi er samstemte. Det er bra!

Vi oppfordrer NAF og Motor til å være like kompromissløse med sin egen kommunikasjon når artiklene fra forsommerens rekkeviddetest skal publiseres.

Ved tidligere tester har det være flere tilfeller hvor arrangørene har omtalt WLTP-rekkevidden som et løfte fra bilprodusentene.

Det vet vi alle ikke er riktig, det er villedende å omtale WLTP-tallene som dette i møte med forbrukerne. WLTP er en laboratorietest av rekkevidde under identiske forhold og gjøres i forbindelse med typegodkjenningen, verken mer eller mindre.

NAF og Motors resultater fra egen test er ikke en fasit på hvor lang rekkevidde de ulike modellene har. Det er en test som sier noe om hvor langt de ulike bilene gikk under de vær -og kjøreforholdene som var til stede den dagen. Dette gjelder enten det er sommertest, og mange biler går mye lenger enn WLTP, eller vintertest, hvor mange går kortere.

Derfor er ikke oppnådd rekkevidde i en forbrukertest noen fasit man kan ha to streker under. Det betyr selvsagt ikke at ikke verdien slike tester har som forbrukerinformasjon, er betydelig.

Parallelt med NAF og Motors tester, testes de samme modellene av en rekke andre redaksjonelle miljøer. Avviket er ofte stort mellom de ulike testene.

Både NAF og de norske bilimportørene har alt å tjene på å være åpne og ærlige med medlemmene og kundene sine, for å skape langvarige og gode forhold. Vi er stolte av bilene vi leverer og brenner for å gi kundene våre de beste forutsetninger for å trives med bilene sine.

Vi ønsker NAF og Motor lykke til med den forestående testen, og tillater oss å minne alle involverte på viktigheten av tydelig, presis og riktig kommunikasjon i møte med et marked hvor mange fortsatt lurer på om den fossile bilen bør byttes inn i en elbil.

Vi lover at selv om vi vet at dette bare er en test, er også vi svært spent på hvilken bil som ruller lengst denne gangen!