ÅRETS VEIMAT-VINNERE: Anita Gylseth (f.v.) som driver Anitas sjømat på Sakrisøy i Lofoten, Anni Byskov som har startet Annis Spisested på Ringebu i Oppland, og Benedikte Ferner som driver Lokstallen på Røykenvik nær Brandbu. Foto: Mette Møller

På disse stedene spiser du best langs veien:

Disse kvinnene lager Norges beste veimat

Lykken er en dansk pølsemaker, en sjøbu hvor de bare selger fiskemat, og en gammel lokomotivstall hvor du like gjerne får svinenakke som thaisalat. I år har Motors jakt på Norges beste veimat endt opp med tre verdige vinnere.

Publisert Sist oppdatert

– God mat trenger ikke å være jålete. Vi har noe så enkelt som stekt flesk og kålstuing på menyen. Det må ikke være mer avansert enn det, så lenge det er laget skikkelig, sier Anni Byskov.

Hun driver Annis Spisested på Ringebu, én av tre vinnere når Motor for femte år på rad kårer Årets veimat.

ANNIS SPISESTED
E6, Ringebu i Oppland

«Lykken er en skikkelig dansk pølsemaker! Her får du virkelig gode pølser og mørt og saftig kjøtt. Til og med potetene er gode hos Anni. Hamburgeren av rent kjøtt er populær, og tilbehøret og den syltete rødløken løfter hele måltidet.»

Hos Anni Byskov får du bare kjøttretter, mens Anitas Sjømat på bitte lille Sakrisøy i Lofoten i utgangspunktet bare selger fiskemat. 

VINNER 1: Annis Spisested på Ringebu

– Det er nok mange som ikke har så positive tanker om tradisjonell veimat. Men jeg tror at det er mulig å løfte kvaliteten, og jeg tror folk ønsker kvalitet. Velger du gode råvarer og unngår lettvinte løsninger, så blir det bra, mener Anita Gylseth.

ANITAS SJØMAT
E10, Reine i Lofoten i Nordland

«Hvem sier at man ikke kan lykkes med fisk og fast food? Folk fra hele verden valfarter til den gule sjøboden i Lofoten. Menyen er enkel, men genuin – flere typer fiskeburger, sashimi, krabbetallerken, reker med aioli og fiskesuppe.»
VINNER 2: Anitas Sjømat på Sakrisøy i Lofoten

Den tredje vinneren er Lokstallen utenfor Brandbu i Oppland.

Benedikte Ferner driver spisested i en gammel, sjarmerende lokomotivstall sammen med den engelske kokken Philip Womersley.

– Vi bestemte oss tidlig for at vi hadde lyst til å servere mat vi selv er glad i og å gjøre noe som ikke alle andre gjør, sier Benedikte Ferner. 

– Mange advarte oss og sa at vi ikke kunne klare å drive noe sånt som dette på et lite sted som Brandbu, men hvis du serverer god mat, så kommer folk.

LOKSTALLEN
Rv34, Brandbu i Oppland

«Dette er noe av den beste maten du får langs norske veien og med en meny som spenner fra svinenakke til spicy thaisalat. Det er hyggelig, og det smaker godt. I år har de i tillegg flere nye retter på menyen.»

For Motor er dette et lite jubileum. I år er det fem år siden vi begynte å teste veimat og kåre en vinner.

Hvert år har vi kjørt tusenvis av kilometer for å teste det som er av spisesteder langs veien. Vi har vært på jakt etter god mat av god kvalitet som samtidig er raskt servert og ikke koster mer enn den smaker.

VINNER 3: Lokstallen i Røykenvik i Oppland

I tillegg til de tre vinnerne har vi kåret ni finalister:

HAUKELISETER FJELLSTUE
E134, Edland i Telemark

«Vinneren fra 2017 holder stilen og var på vår 10 på topp liste også i fjor. Her brukes det i stor grad lokale råvarer, du får både reinskavsgryte og fjellørret. Fjellburgeren får lokalt preg med hvit geitost og røkt reinsdyrhjerte.»

ER-AN VEIKRO
E39, Søfteland i Hordaland

«Det er rock n´roll, mye gøy og veldig populært. Og utrolig nok klarer de å servere bra burgere og god fjellørret oppi all moroa. Det beste av alt er at maten holder jevn og høy kvalitet på smaksopplevelsen, år etter år.»

MUNKEKROEN
E16, Fagernes i Oppland

«Et rolig og avslappet sted, en sjeldenhet for spisesteder langs veien. Det meste lages fra grunnen av og gjerne av lokale råvarer, som svinekjøtt fra griser som går fritt i fjellet hele sommeren, lokal rakfisk og poteter fra en bonde i nærheten.»

OLDEMORS KARJOL
E 16, Jevnaker i Oppland

«Det er 11 år siden stjernekokken Eivind Hellstrøm og TV-teamet ryddet opp her. Siden den gang har de både klart å holde på konseptet sitt – hjemmelaget mat i nostalgisk interiør – og på kvaliteten.»

SANNGRUND
E16, Skarnes, på grensen mellom Hedmark og Akershus

«Vinneren fra i fjor holder fortsatt høy kvalitet. Her håndskreller de 1,5 tonn ferske poteter i året! Ørret er husets bestselger, og vi synes det er ekstra morsomt at en fiskerett er husets mest populære.»

VALDRES MATHUS
E16, Bagn i Oppland

«Dette er noe av det beste vi har fått langs veien i år. Valdres Mathus vant Årets veimat i 2016 og har holdt jevnt høy kvalitet siden. Her får husmannskost og lokale retter, men de har gjerne en liten vri.»

VOLLAN GJESTESTUE
E8, Nordkjosbotn i Troms

«Tradisjonelt og godt og med en imponerende meny som spenner fra finnebiff og boknafisk og torsketunger til mer tradisjonell veimat som kjøttkaker og lapskaus. Flere hjemmelagde desserter.»

BERGTATT BISTRO
Rv7, Ål i Buskerud

«Godt og skikkelig av gode råvarer, og tilbehøret løfter mange av rettene til noe mer enn det vanlige. Potetene skal også få sin egen lille hyllest, for en gangs skyld får vi gode poteter!»

TOFTEMO TURISTSTASJON
E6, Dovre i Oppland

«Veldig trivelig, et sted man kan senke skuldrene. Her serveres det også sjeldent god veikromat. Selv om mange serverer denne typen retter, er det få som holder samme kvalitet.»

Alle Motors veimat-tester finner du her!