FOTEN NED: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen svartelister Kopervik-bedriften KHV på grunn av blant annet underbetaling. Foto: Knut Opeide

Statens vegvesen ut mot underleverandør:

Utestenger for underbetaling

Statens vegvesen utestenger selskapet KHV AS fra alle kontrakter som underleverandør. Forklaringen er at det i følge Vegvesenet har foregått underbetaling og vesentlige HMS-brudd.

Publisert Sist oppdatert

– Hvis vi ikke setter foten ned for brudd på tariffavtaler og bestemmelser i kontraktene, så får vi en nedadgående spiral i bransjen, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet.

– Firmaer som kan vinne mange anbud ved å underbetale ansatte, vil trekke hele bransjen med seg nedover, legger hun til.

Karmøyselskapet KHV AS har i øyeblikket et tjuetalls avtaler med Statens vegvesen over hele landet.

Les også: Tid for dekkskifte? Se vår store dekktest

Ove Kenneth Kvalavåg, daglig leder og eneeier i KHV, sier til Haugesunds Avis sier at 70 prosent av selskapets omsetning i 2017 kom fra kontrakter med Statens vegvesen, og at utestengelsen ville tvinge selskapet til oppsigelse av drøyt 100 personer.

Avtalene med Statens vegvesen har vært lukrative for KHV.

Selskapet hadde et driftsresultat på 9,6 mill. av en omsetning på like i overkant av 80 millioner kroner i 2017. I 2016 var driftsresultatet på 8,6 mill. av en omsetning på 54,7 mill. og i 2015 var tallene et driftsresultat på 9,8 av en omsetning på 62,2 mill. kroner.

Les også: Har snart bygget 1000 km møtefri vei

Ifølge en pressemelding har Krimseksjonen i Statens vegvesen har sammen med Statens vegvesen Region vest gjennomført uanmeldte kontroller på tre av Vegvesenets anlegg i november i fjor. Krimseksjonens kontroller viste at KHV kuttet kostnader ved manglende betaling av overtid, manglende dekning av reisetid, reiseutgifter og diett. I disse tre kontrollene ble det alene avdekket ubetalt overtid på 330.000 kroner.

Vegvesenets vedtak har ingen bestemt tidsramme, men gjelder inntil det kan dokumenteres at ansatte har fått etterbetalt og andre kritikkverdige forhold er rettet opp.

Entreprenører som har kontrakter med Statens vegvesen benytter KHV AS som underleverandør på trafikkdirigering og arbeidsvarsling. Vedtaket kan få konsekvenser for oppdrag knyttet til de nylig tildelte asfaltkontraktene i hele landet.

Det er første gang Vegvesenet går til et slikt skritt, heter det i pressemeldingen.