FARE FOR BRANN: En tenningsmodul på en del eldre Ford Fiesta-modeller med dieselmotor kan overopphetes og byttes nå ved tilbakekalling. HVor mange norske biler det dreier seg om vet vi ikke ennå. Foto: Rune Korsvoll

Tilbakekallingene i september

Risiko for brann, bensinlekkasjer og feil på kollisjonsputer

Ford Fiesta kalles tilbake på grunn av fare for brann, Mercedes C-klasse på grunn av mulig bensinlekkasje og 2010-modellen av Toyota Prius på grunn av mulige problemer med en kollisjonspute.

Publisert Sist oppdatert

Dette er de tre største tilbakekallingene i september ifølge britiske Driver & Vehicle Standards Agency (DVSA). Byrået offentliggjør alle tilbakekallingene bilprodusentene gjennomfører.

Tilbakekallingene på Ford Fiesta utgjør 41.544 biler, bygget fra tidlig 2012 til august 2013. I de berørte bilene, alle med dieselmotor,  kan kontrollenheten til glødepluggene bli overopphetet dersom den blir utsatt for vann. Dette kan igjen føre til fare for brann.

Les også: Tyske bilprodusenter kaller tilbake 630.000 biler

Når det gjelder Mercedes C-klasse er disse produsert fra desember 2013 til april 2016. En drivstoffslange må byttes for å unngå lekkasjer. Hos Mercedes tilbakekalles også noen GLA, CLA og A-klasse modeller for å sjekke en sveiseskjøt på automat-girkassen. Denne feilen kan føre til at bilen stopper eller går over i nødmodus.

Toyota har to separate tilbakekallinger. 72.885 Prius, Auris og Lexus CT200h, bygget fra midten av 2006 til august 2012, kalles inn for å sjekke en feil som i noen få tilfeller kan føre til brann. Også 34.135 Prius og Lexus CT 200h-biler kalles inn for å sjekke en dårlig sveiseskjøt som kan  medføre at sidekollisjons-gardinen utløses uten grunn.

Les også: Dette er bilene som går først i vrakpressa

Jeep Cherokee og Commander, produsert mellom 2005 og 2007, kalles også inn. Det kan oppstå en feil som gjør at tenningslåsen skifter posisjon under kjøring, slik at du mister motorkraft og servo-funksjonen til styring og bremser.

I september var det færre tilbakekallinger enn normalt. De aktuelle bileierne blir kontaktet av sine lokale forhandler om de nødvendige utbedringene.  Du kan sjekke alle tilbakekallinger på britiske DVSA  eller tyske ASP.