Motor har testet NOx-utslippene på vinterføre
SLIPPER UT MYE: Motor har testet forbruket og utslippene fra rundt 45 biler under norske vinterforhold og avslørt svært høye utslipp sammenliknet med offisielle tall fra produsentene. Foto: Lasse Allerd

Tyske bilprodusenter kaller tilbake 630.000 biler

VW, Opel, Audi, Mercedes-Benz og Porsche vil tilbakekalle 630.000 biler for å fikse utslippene fra bilenes dieselmotorer. Det er snakk om å utbedre mykvare i motorenes styringssystemer.

Del denne artikkelen

Det er tyske myndigheter som har gjennomført omfattende tester med andre bilmerker etter at VW i fjor høst ble avslørt for å jukse med helseskadelige NOx-utslipp fra flere millioner dieselbiler.  Denne gang skal det ikke være snakk om installasjon av jukse-utstyr, men utnyttelse av hull i lovverket som gjør at de offisielle testene i laboratorium viser betydelig lavere forbruk og utslipp enn det som er mulig å oppnå på veien. Dette er noe Motor tidligere har påvist flere ganger blant annet i våre store vintertester.

Så mye NOx slipper bilene egentlig ut

– Det som synes klart er at det er hull i lovverket for testingen  som hele bilindustrien benytter seg av for å oppnå lavere forbruk og utslipp. Dette er kanskje ikke ulovlig, men ingen legitim ting å gjøre. Spørsmålet er om dette antallet bare er starten og om det blir enda flere tilbakekallinger, sier Stefan Bratzel, direktør for Center of Automotive Management ved University of Applied Sciences i Bergisch Gladbach, til Automotive News Europe.

– Dette er på linje med hva vi har forventet, ettersom vi alltid har sagt at Opel ikke har noen form for enhet eller programvare som gjenkjenner at en bil befinner seg i en situasjon der utslipp testes. Vår programvare har aldri vært designet for å jukse eller lure. Vi møter alle gjeldene utslippskrav.

– Rapporten viser velkjente, og vel forståtte forskjeller mellom de ytelsene bilene har i tester gjennomført i laboratoriet, som er under sterkt behov for en endring, og under testing ute på veien, kommenterer informasjonsjef Stein Pettersen i Opel Norge. .