50 GRADER: I løpet av 15 minutter i sola var temperaturen 50 grader inne i bilen. Foto: Rune Korsvoll

Farlig for barn og dyr

Opp mot 70 grader i bilen

Den plutselig sommervarmen kan by på utfordringer for mange. Inne i en låst og lukket bil kan det bli glohett: Temperaturen stiger svært raskt, og nesten 70 grader er målt. Da sier det seg selv at det kan være livsfarlig for barn og dyr som etterlates i bilen.

Publisert

Det er NAFs søsterorganisasjon FDM i Danmark som gjorde målinger inne i en sølvgrå bil den første varme sommerdagen i juni. Ute var temperaturen 27,8 grader, omtrent det samme som det har vært på de varmeste stedene på Østlandet de siste dagene. Til forsøket, som riktignok ikke var veldig vitenskapelig, ble det brukt tre termometre plassert på forskjellige steder i bilen.

Les også: Nå skal det bli vanskeligere å slippe unna fotoboksene

Klokken 09.00 var det 49,2 grader i bilen. Klokken 10.00 var den allerede steget til 57,8 grader og klokken 14.00 viste sprit-termometeret på dashbordet – det eneste som fortsatt virket – 68 grader.

Les også: De fem dyreste bruktbilfellene.

– Selv om dette ikke er en vitenskapelig test, viser den tydelig hva som skjer inne i en bil når du parkerer i solen. Det blir raskt så varmt at det vil være farlig å oppholde seg i bilen. Derfor må man aldri etterlate barn eller dyr i en bil. Selv ikke om det bare er snakk om en kort stund, sier seniorteknikker Jørgen Jørgensen i FDM.

– Det er ikke så mye man kan gjør for å forhindre at bilen blir varm. Selv om man parkerer i skyggen, vil solen flytte seg i løpet av dagen, slik at bilen likevel ofte blir stående midt i solen. En matte med en reflekterende aluminiums-folie på frontruten er kanskje mitt beste tips, sier Jørgensen.