PLIKTIG: Ofte får bilen omfattende skader etter kollisjon med vilt. Men selv om bilen er kjørbar, skal du ikke kjøre videre før du har fått lov. Foto: Jan Erik Olbergsveen
PLIKTIG: Ofte får bilen omfattende skader etter kollisjon med vilt. Men selv om bilen er kjørbar, skal du ikke kjøre videre før du har fått lov. Foto: Jan Erik Olbergsveen

Høysesong for viltulykker:

Dette må du gjøre hvis du kjører på elgen

Dersom du ikke varsler om viltpåkjørsel kan du bli straffet med høyere forsikringspris og miste lappen. Dette gjør du når du kjører på vilt.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere av oss får et skummelt og farlig møte med elg, rådyr og hjort. Nå er det årlig over 10 000 registrerte viltpåkjørsler i Norge, mot under halvparten for 10 år siden.

I utgangspunktet skal du varsle om alle viltkollisjoner, men det er ekstra viktig å varsle om påkjørsel av elg, hjort og rådyr.

Les også: Eksplosiv vekst i antall viltulykker

Ring politiet

Når ulykken skjer skal du ikke ringe fallviltgruppa direkte. Ring politiet på 02800, som setter seg over til den lokale gruppa.

Alle kommuner i Norge har beredskap for å søke etter og ta hånd om skadde dyr.

I tillegg skal du sikre skadestedet som ved andre ulykker.

– Det er viktig at den som har kjørt på dyret venter til vi kommer, spesielt hvis dyret fortsatt lever. Vi rykker raskt ut, forteller Jan Erik Olbergsveen, leder i falllviltgruppa i Elverum kommune.

– Hva dersom dyret er dødt eller det løp videre, og kjøretøyet er kjørbart?

– Da kan det hende vi gir tillatelse til å dra videre. Men da må de merke plassen, gjerne med et merkebånd som fås kjøpt på enkelte bensinstasjoner, eller en bærepose, slik at vi vet hvor dyret er eller hvor vi skal lete etter det.

Les også: På disse tidspunktene er kollisjonsfaren størst

Plikter å varsle

– Er det et problem at folk ikke varsler?

– Nei, heldigvis ikke. Men det skjer enkelte ganger at bilfører kjører videre uten å varsle selv når dyret er i live.

Bilister som kolliderer med vilt plikter å varsle selv om man tror dyret er uskadd. Å unnlate å varsle kan føre til avkortning på forsikringen og bonustap. Du risikerer også politianmeldelse og å miste førerkortet.

Bilistene skal heller ikke avlive store vilt på egen hånd eller ta det med uten tillatelse. Politiet og fallviltmannskapet bestemmer om dyret skal avlives.