OPPREISNING: Å være uskyldig og uten førerkort i seks måneder kvalifiserte til oppreisning.
OPPREISNING: Å være uskyldig og uten førerkort i seks måneder kvalifiserte til oppreisning.

Brudd på menneskerettighetene:

Fikk oppreisning etter førerkortbeslag

Mannen ble tatt av politiet og siktet for brudd på trafikkreglene, men tingretten frifant han. Nå får han også oppreisning.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Politiet somlet, bilfører får oppreisning.

Politiet og påtalemyndigheten brukte så lang tid på etterforskningen at Statens sivilrettsforvaltning mener de har brutt menneskerettighetene.

Mannen ble stanset i trafikkontroll i april 2017 og fratatt førerkortet på stedet. Noen uker senere fikk han forelegg, samtidig som det ble besluttet av førerkortet skulle inndras for seks måneder.

Men mannen klaget og hevdet han var uskyldig, og ble frifunnet av tingretten da straffesaken omsider kom for retten over ett år senere.

Les også: Motors store straffeguide

Ishockeydommer

Etter frifinnelsen klaget mannen til Statens sivilrettsforvaltning, og krevde 475.000 kroner i erstatning for økonomiske tap blant annet fordi han tapte penger da han ikke kunne være ishockeydommer uten førerkort.

Mannen krevde også 30.000 kroner i oppreisning.

Erstatningssøknaden ble blankt avslått, på grunn av manglende dokumentasjon. Men Statens sivilrettsforvaltning har gitt mannen 20.000 kroner i oppreisning fordi politiet og påtalemyndigheten har brukt så lang tid på å fremme saken for tingretten at det anses som brudd på artikkel seks i EMK – Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, går det frem av vedtaket fra Statens sivilrettsforvaltning.

Les også: Mannen med hatt går og går