SKLI-MANN: Mann med hatt som sklir ved Skanseparken i Bergen. Foto: Tone Espeland

Trekker på smilebåndet av disse skiltene:

Fleiper Norge rundt om mann med hatt

Mannen med hatt i fotgjengerovergangene blir utsatt for humor, både av vegvesenet selv og av folk flest. Men det ble avslag da Sokndal kommune ville beholde mann med hatt-skiltene.

Publisert Sist oppdatert

Ved nye Skanseparken lekeplass i Bergen viser mannen med hatt veien til rutsjebanen i et selvkomponert skilt.

Skiltet står på offentlig område, og får forbipasserende til å trekke på smilebåndet.

Men ingenting slår skiltet som i flere år har stått ved en fotgjengerovergang i Ørje i Østfold. Mannen med hatt tar noen skikkelige lange steg over gangfeltet, inspirert av den britiske humorgruppa Monty Python.

Til og med Statens vegvesen syntes skiltet var så gøy at vegdirektøren 1. april 2014 annonserte at alle fotgjengerfelt over hele landet skal få slike skilt.

Men, annonseringen kom altså 1. april…

Les også: Mannen med hatt går og går

SVÆRE STEG: Mann med hatt ved fotgjengerovergang i Ørje i Østfold. Foto: Privat

Kule rundt foten

Fullt så mye humor hadde ikke Statens vegvesen i Bergen. I 2011 ble et mann med hatt-skilt utsatt for humor av noen ukjente morotyper.

På et skilt like ved Bergen fengsel klistret de på en kjetting med en diger kule rundt det ene beinet til mannen med hatt. Det illustrerte dermed at mannen med hatt var på vei til fengselet.

Men noen uker etter ble skiltet skrudd ned av vegvesenet, og erstattet med et skilt av ny type – med en person uten hatt. Vegvesenet likte ikke spøken, men de anmeldte den ikke.

Les også: Så mye koster det å ikke stanse når mann med hatt går

Sklir

Da Statens vegvesen for to år siden skulle presentere en analyse av hvordan 6300 fotgjengere ble skadet i trafikken, gjorde de det med en spesiell versjon av det velkjente opplysningsskiltet.

Personen uten hatt, som altså gradvis erstatter mannen med hatt i fotgjengerfeltene, mister fotfestet midt i gangfeltet og faller i vegvesenets illustrasjon til rapporten om det ellers alvorlige temaet trafikkulykker.

Skikkelig sur er han også. Bare sjekk munnen.

Les også: Slik varsles veiarbeid

MANNEN SOM FALLER: Illustrasjon fra en rapport fra Statens vegvesen. Foto: Faksimile

Fikk ikke lov

Alvor var det også da Sokndal kommune i Rogaland for 10 år siden i fullt alvor søkte om å få beholde mannen med hatt-skiltene i kommunen. De ville ikke ha de nye kjønnsnøytrale skiltene.

– De gamle med mannen med hatt er mer levende, sa næringssjef Nils Jacobsen den gang i forbindelse med søknaden.

Men kommunen fikk ikke lov av vegvesenet.

– Det gikk dårlig, sier næringssjefen i dag – 10 år etter.

– Vi fikk ikke medhold, og alle de gamle skiltene i kommunen er skiftet ut nå. Men vi har tatt vare på et par av dem. De står på kommunens lager, sier næringssjefen til Motor.

Les også: 72 år etter krigen er «NS» fortsatt forbudt

MANN MED HATT: Slik ser originalen ut. Den kan du fortsatt se mange steder. Men gradvis byttes den ut med en ny type. Foto: Geir Røed