SÅ FARLIG ER DET. Den løse bagasjen forvandles til prosjektiler i en kollisjon, selv om farten bare er 50 km/t. Her sitter i tillegg passasjeren med beina på dashbordet. Foto: ADAC/NAF

Husk når du pakker påskebilen:

Slalåmski blir prosjektiler på 144 kilo

I kollisjonen ble bagasjen forvandlet til livsfarlige prosjektiler. En kjøleboks forvandles plutselig til en gjenstand på 240 kilo og et par slalåmski blir skarpe prosjektiler på 144 kilo.

Publisert Sist oppdatert

 Det viser en kollisjonstest som NAF og ADAC har gjennomført. Noe å tenke på når du pakker bilen for en tur til hytta i påsken.

– Noen minutter ekstra tid under pakkingen av bilen kan bety forskjell på liv eller død. Testen avslørte at slalåmski som veier seks kilo forvandles til et prosjektil på 144 kilo i kollisjons-øyeblikket. Med litt omtanke og et par lastestropper vil du kunne eliminere hele risikoen, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Les også: Dette er farligere enn fyllekjøring!

Kollisjonstesten ble utført med en stasjonsvogn som holdt en fart på 50 km/t. Gjenstander i bilen fikk plutselig en vekt på 24 ganger det opprinnelige. 

Fører- og passasjerstol ble fullstendig deformert, noe som medfører store skader i rygg og ryggmarg. I tillegg ble både fører og passasjer truffet av gjenstander som påfører dem ytterligere skader, som i seg selv var livstruende. Hva som ville ha skjedd dersom bilen hadde hatt barn sittende i baksetet, kan man bare tenke seg.

Som en sammenlikning ble det kjørt en ny test med en bil der bagasjen var sikret. Lasten i bagasjerommet var festet med stropper og fluktstolene i baksetet festet med sikkerhetsbeltene. Resultatet ble helt annerledes.

Fører og passasjer blir slengt framover og tatt i mot av hver sin airbag. Den sikrede lasten beveger seg framover, men ingen gjenstander når fram til forsetene. Etter under 0,4 sekunder er all last tilbake i sin opprinnelige posisjon. En ekstrem forskjell fra bilen med usikret last.

– Testen viser at det å sikre lasten skikkelig, kan redde liv, avslutter Engebretsen.

 SÅ TUNG BLE LASTEN

Gjenstand  Vekt kg Vekt i kollisjon kg Kjøleboks 10 240 Barnevogn 10 240 Koffert 25 600 Hagestoler 5 120 Slalomstøvler 4 96

Les også: Nå passerer vi magisk bompengegrense