TRIST DESEMBER: 14 mennesker omkom i trafikken i fjorårets siste måned, blant dem en mann som ble påkjørt på E6 i Trondheim da han gikk ut av bilen etter en punktering. Foto: Joakim Halvorsen, NTB / scanpix
TRIST DESEMBER: 14 mennesker omkom i trafikken i fjorårets siste måned, blant dem en mann som ble påkjørt på E6 i Trondheim da han gikk ut av bilen etter en punktering. Foto: Joakim Halvorsen, NTB / scanpix

Svak økning i antall trafikkdrepte i 2019:

Ingen barn under 16 døde i trafikken i fjor

110 mistet livet på norske veier i 2019, som er to flere enn året før. For første gang i moderne tid var det ingen barn under 16 år som omkom i trafikken.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: I 1970 døde 560 mennesker i trafikken på norske veier.

Vi var på vei mot det laveste antall drepte i nyere tid, men 14 mistet livet i en trist desember-trafikk mot seks i 2018, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen.

– Ingen barn under 16 år omkom i 2019. I 1970 omkom 101 barn under 16 i trafikken. Utviklingen har gått rette veien i mange år. Vi er flinke til å sikre våre barn i bil. Jeg skulle ønske vi er like flinke å sikre de voksne. Våre analyser av dødsulykkene viser at 33 prosent av alle som omkom i en bil ikke har brukt sikkerhetsbelter. Mange av disse ville ha reddet livet om de hadde brukt sikkerhetsbelte, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

– Selv om tendensen er at det er stadig tryggere på veiene og at Norge ligger i verdenstoppen, er dette langt mer enn tall og statistikk. Vi er ikke fornøyd med at vi ikke får dødstallene ytterligere ned. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, venner, kolleger og lokalsamfunn, sier Hovland.

Les også: Tvang gjennom fartsøkning mot ekspertenes råd 

Flest i Nordland

Flest dødsulykker i 2019 har det vært i Nordland. Som har gått fra fem dødsulykker i 2018 til 16 i 2019.

Bak følger Akershus (14), Trøndelag (11) og Møre og Romsdal (10).

Finnmark, Oslo og Aust-Agder hadde færrest dødsulykker med en drept.

Vegvesenets foreløpige tall viser at 80 menn og 30 kvinner omkom i trafikken i 2019.

– Årsakene til dødsulykkene er flere og sammensatte. Men fortsatt ser vi en overrepresentasjon av godt voksne menn med for stor fart som omkommer i møte- og utforkjøringsulykker. Over halvparten av alle omkomne, er menn over 45 år, sier Hovland.

60 av de trafikkdrepte omkom i personbil, 16 på motorsykkel (inkludert lett-mc),14 som fotgjengere og seks syklister.