SELVKJØRENDE FAMILIE: Familien Hain var den første familien som fikk overlevert en selvkjørende Volvo som skal brukes i Gøteborg-trafikken. Foto: Volvo

Du møter dem på veien:

Nå ruller de første selvkjørende Volvo-bilene i Göteborg

Tirsdag denne uka fikk to vanlige familier i Göteborg overlevert hver sin selvkjørende Volvo XC90. Familiene skal teste bilene på offentlige veier og hjelpe Volvo mot målet om å starte salg av helt selvkjørende biler i 2021.

Publisert Sist oppdatert

Bilene de to familiene har fått, er nemlig ikke helt selvkjørende ennå. Selv om bilene kan klare mye på egenhånd, er det fortsatt «hendene på rattet» som gjelder.

Bilene skal brukes i vanlig trafikk, men er fortsatt ikke flinke nok til å klare alle vanskelige trafikksituasjoner på egen hånd.

Det betyr at sjåføren etter 15-20 sekunder «selvkjøring», får beskjed om å holde hendene på rattet.

Planen er at familiene etter hvert vil få tilgang til utstyr i bilene som gjør dem mer og mer selvkjørende.

Les også: Dette er den kuleste bilen fra Volvo siden Amazon

– Det er spennende å være en del av dette prosjektet som utvikler teknologi som en dag vil bidra til å redde liv, sa Alex Hain da familien fikk overlevert sin bil hos Volvo tirsdag.

– Vi regner med å lære oss mye ved å la vanlige familier få bruke disse bilene i normal trafikk. Vi kommer til å bruke deres erfaringer i utviklingen av neste generasjon autonome biler, slik at vi i 2021 kan tilby være kunder helt selvkjørende biler, sier Henrik Green, som er sjef for Volvos forskning- og utviklingsavdeling.

Les også: Er nye Volvo XC60 verd 900.000 kroner?

De som nå har fått overlevert sine biler er familiene Hain og Simonovski.

I tillegg til alle førerstøtte-systemene som Volvo allerede har som standard på XC90, er bilene utstyrt med mange kameraer, radarer og sensorer som overvåker alt som skjer rundt bilen og oppførselen til sjåføren.

Familiene vil gi Volvos ingeniører viktig informasjon om hvordan de bruker bilene mens de kjører til jobben, butikken, kjører barna til skole og trening.

Les også: Nå nødbremser Volvo automatisk for elgen

Tidlig neste år vil tre nye familier få sine selvkjørende Volvo-biler. I løpet av de neste fire årene vil rundt 100 personer være involvert i dette prosjektet som Volvo kaller Drive Me.