KLAR FOR KØ: En parade av selvkjørende Waymo-biler på Google-selskapets depot i Chandler, Arizona. Foto: Waymo

Advarer kraftig i ny studie:

«Selvkjøring kan gi fullstendig trafikkaos»

Et av Europas ledende researchselskap innen transport og miljø advarer om at de mest euforiske scenariene for selvkjørende biler kan gi fullstendig lammende trafikkaos på veiene i Europa.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: De aller fleste bilprodusenter utvikler førerassistansesystemer som gjør biler mer eller mindre selvkjørende, enkelte mener å kunne ha teknologien på plass innen et par år.

Britiske Transport & Environment (T&E) skriver i en ny rapport at et frislipp av selvkjørende biler vil øke trafikkmengden med mellom 50 og 150 prosent, og føre til rushtidsliknende tilstander fra morgen til kveld i byområdene.

Dessuten:

Europas mål om reduserte klimautslipp vil være fullstendig uoppnåelige.

Les også: Har kjøpt 20.000 I-PACE til gigant-eksperiment om selvkjøring

Delte meninger

Oppfatningene om selvkjøring har vært svært ulike – fra de mest teknologioptimistiske som vil ha full selvkjøring så raskt som praktisk mulig, til de som peker på åpenbare teknologiske og juridiske utfordringer med en delvis selvkjørende bilpark.

T&E advarer om en situasjon der selvkjøringsmobilitet blir en så enkel og billig tjeneste at etterspørselen blir umulig å stagge. Da vil trafikkmengden fyke i været.

– Automatisering, elektrifisering og deling er tre parallelle revolusjoner som fullstendig kan forandre måten vi forflytter oss på. Men om det er en god ting for miljøet og levekårene til folk i byene bestemmes fullstendig av de beslutningene myndighetene fatter, sier mobilitetseksperten Yoann Le Petit i T&E.

Les også vårt intervju med amerikansk ekspert: «Selvkjørende biler har mange negative konsekvenser for samfunnet»