UTE PÅ TUR: Waymo, et av de største selskapene innen utvikling av autonome kjøretøy, eies av Google. Her er en Waymo-bil foran rådhuset i Chandler. Foto: Waymo

Rasende lokalbefolkning:

Angriper førerløse biler med stein og kniv

Førerløse biler hylles som en av de neste store tingene innen moderne transport. Men der bilene faktisk testes er mange folk rasende, og angriper bilene med stein og kniv.

Publisert Sist oppdatert

I lille Chandler utenfor Phoenix i den amerikanske delstaten Arizona har Google-selskapet Waymo drevet testing av førerløse biler i omlag to år.

Nå skriver avisen New York Times at det lokale politiet rapporterer om en lang serie hendelser hvor lokalbefolkningen har ytret kraftig misnøye med bilene – og i enkelte tilfeller tatt fysisk affære.

Da en Waymo-bil ventet på grønt lys i et kryss en formiddag i oktober, kom en mann og skar opp et av dekkene med kniv før han forsvant til fots. Det er flere episoder hvor folk har kastet stein på bilene. I et tilfelle ble testføreren i Waymo-bilen truet med et rør da en bil kom opp på siden, i et annet ble det viftet med en pistol.

Les også: «Selvkjørende biler har mange negative konsekvenser»

Mange i lokalbefolkningen har ytret frykt for trafikkfaren bilene utgjør.

– Det finnes andre steder de kan teste disse bilene. De sier at de trenger erfaring fra reelle trafikksituasjoner, men vi vil ikke være ofre for feilene fra disse reelle situasjonene, sier Erik O’Polka, en av innbyggerne som har protestert heftig.

– De har ikke spurt oss om vi vil være med på deres beta-test, legger kona Elizabeth til.

Paret engasjerte seg etter at deres 10 år gamle sønn nesten ble påkjørt da han lekte i en blindvei. De legger ikke skjul på at de finner det underholdende å bråbremse foran selvkjørende biler, og at de i flere tilfeller har presset dem av veien.

For mange folk er det frykt for svekket trafikksikkerhet som har fått dem til å protestere, men flere eksperter påpeker at de selvkjørende bilene også aktualiserer langt mer omfattende spørsmål, i særdeleshet hvordan teknologien så dramatisk vil kunne endre samfunnet de neste årene.

Les også: «Tror ikke Tesla overlever»

Anmeldes ikke

På den annen side er myndighetene svært positive til testkjøringen som Waymo og andre av selskapene gjennomfører – og oppfordrer dem til å fortsette ufortrødent videre.

– Ikke la disse kriminelle enkeltpersonene som kaster stein eller skjærer opp dekkene stanse forsøkene på å utvikle morgendagens transportløsninger, sier Rob Antoniak, leder for de kollektive transportsystemene i Phoenix, en by med mer enn dobbelt så mange innbyggere som Oslo.

Waymo er svært tilbakeholdne med å forfølge angrepene. Selskapet har ikke anmeldt noen av sakene, og har nektet å overleve bilder eller film av hendelsene til politiet.

Waymos autonome biler kjører daglig mer enn 4000 mil på veiene i Arizona, enn så lenge alltid med en testkjører på plass i bilen.

Les også: Satser 30 milliarder på selvkjørende biler