FARLIG: Mange nordmenn reiser til Polen og hovedstaden Warszawa. Trafikken her Dmowskiego-rundkjøringen og i resten av Polen er blant de farligste i EU. Foto: Greger Ravik, Flickr
FARLIG: Mange nordmenn reiser til Polen og hovedstaden Warszawa. Trafikken her Dmowskiego-rundkjøringen og i resten av Polen er blant de farligste i EU. Foto: Greger Ravik, Flickr

500 trafikkdrepte i uka i EU:

Disse landene har den farligste trafikken

Romania har den aller farligste trafikken i EU. Men nordmenns feriefavoritter Polen, Bulgaria og Kroatia er ikke langt etter. Dette er de farligste og tryggeste EU-landene.

Publisert Sist oppdatert

Sommerferien står for døren og mange av oss skal til utlandet – hvor vi både kjører bil og går langs bilveiene.

Er du opptatt av trafikksikkerhet, kan det være greit å vite at det er enorme forskjeller på hvor mange som blir drept i trafikken i EU-landene.

Les også: Årets to elbil-favoritter i test-duell

25 000 omkomne i trafikken

I 2017 omkom hele 25 300 mennesker på veiene i de 28 EU-landene, ifølge ferske tall fra EU-kommisjonen. Det er flere mennesker enn det er innbyggere i Fjell kommune i Hordaland, som ifølge Statistisk sentralbyrå har 25 200 innbyggere.

De enorme ulykkestallene i EU betyr at det hver uke er 500 personer som omkommer i trafikken. I tillegg ble 135 000 mennesker hardt skadd i trafikken i EU-landene i 2017.

Les også: Så lenge mister du førerkortet

Sverige tryggest

Det er store forskjeller mellom EU-landene. Mens det for nordmenn er «dejlig» å være i Danmark, kan vi si at det er tryggest å feriere i Sverige. Sverige er nemlig EUs beste land på trafikksikkerhet. I Sverige er det 25 trafikkdrepte per million mennesker.

Dette er de fem EU-landene med best trafikksikkerhet (land, drepte per million):

Sverige 25 Storbritannia 27 Sveits 27 Nederland 31 Danmark 32

Sveits er ikke EU-medlem, men likevel med på oversikten til EU-kommisjonen. Aller best er er imidlertid Norge, med 20 drepte per million innbyggere.

Les også: Nå er håndholdt mobil forbudt i Sverige

Østblokken

I den andre enden av skalaen finner vi flere av landene i den tidligere Østblokken. Den aller farligste trafikken har Romania. Der omkommer det 98 mennesker per million i trafikken. Det er fire ganger mer enn i Sverige, og fem ganger mer enn i Norge.

Også feriefavorittene Polen og Bulgaria er på verstinglista. Det samme er Kroatia, hvor rekordmange nordmenn reiser på ferie. I 2017 reiste 180 000 nordmenn på ferie til Kroatia, ifølge den norske ambassaden i Zagreb.

Dette er de fem EU-landene med dårligst trafikksikkerhet (land, drepte per million):

Polen 75 Kroatia 80 Serbia 82 Bulgaria 96 Romania 98

De mange trafikkulykkene i EU fører ikke bare til mye lidelse. De koster også mye penger. EU-kommisjonen har beregnet at samfunnskostnadene for trafikkulykkene i EU beløper seg til 1200 milliarder kroner – i året.

Les også: Dropper veglys på én firfefeltsvei