UTFORDRES OM OLSEN: Arbeiderpartiet vil drøfte Olsen Bil-saken med samferdsksminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: Espen Røst
UTFORDRES OM OLSEN: Arbeiderpartiet vil drøfte Olsen Bil-saken med samferdsksminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: Espen Røst

«Alle» vil ha skaderegister:

Vil drøfte Olsen Bil-saken med Solvik-Olsen

Både NAF, regjeringen og opposisjonen er glade for at bruktbilkjøperne nå skal få vite om bruktbilene har vært involvert i større trafikkulykker. Statens vegvesen jobber med å opprette et nytt skaderegister.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har lenge etterlyst et slikt register. Derfor er det veldig positivt at det nå kommer, sier Vigdis Svennungsen, leder for NAFs advokater.

Statens vegvesen er nå i sluttfasen med å få opprettet et bilskaderegister som skal avsløre om bruktbiler tidligere har vært kondemnert eller involvert i større trafikkulykker.

Bilskaderegisteret skal være tilgjengelig på vegvesenets nettsider.

Opprettelsen av registeret forutsetter lovendringer, men både forbrukerorganisasjonene, finansnæringen, regjeringen og opposisjonen ønsker registeret velkommen.

Les også: Denne Audi'en får snart kjøre selv

– Behov for skaderegister

– Regjeringen er positiv til et slikt skaderegister, sier statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet til Motor.

Registeret kommer som en direkte konsekvens av Olsen Bil-saken fra Grimstad. Den tidligere bruktbilforhandleren er blant annet siktet for å ha utført livsfarlige reparasjoner på bilvrak han har kjøpt inn, som deretter er solgt til intetanende bruktbilkjøpere.

– Spesielt Olsen Bil-saken viser at det er et behov for et skaderegister for å øke tryggheten, sier Karlsen.

Les også: Slik avslørte Statens Vegvesen hemmeligheten

Ap positive

Arbeiderpartiets transportpolitiske talsmann Sverre Myrli vil ta opp Olsen Bil-saken og opprettelse av et bilskaderegister med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Olsen Bil-saken er en svært skremmende sak. Det er veldig bra at politiet og vegvesenet har tatt tak i dette, og det er viktig at myndighetene sørger for at ikke lignende skjer i fremtiden. Dersom et nasjonalt skaderegister er løsningen, vil Arbeiderpartiet naturligvis støtte det, sier Myrli til Motor.

Les også: Her er årets beste vinterdekk!

– Ikke enkelt

Statens vegvesen våger ikke å anslå når registeret er i drift. Finans Norge, som organiserer landets forsikringsselskap, advarer mot at det kan ta tid.

– Flere lovverk berøres, og det er ingen enkel sak å dele informasjonen fra forsikringsselskapene. Inntil nødvendige lovhjemler er på plass, ønsker vi å tilby en enklere løsning, sier Geir Trulserud i Finans Norge forsikringsdrift.

Hvert år omsettes det nærmere en halv million bruktbiler i Norge. NAF håper det ikke tar lang tid å få på plass skaderegisteret.

– Egentlig burde registeret vært på plass for lenge siden.  Det vil redusere antallet konfliktsaker mellom selgere og kjøpere, sier NAF-advokat Vigdis Svennungsen.

Les også: Er dette Norges 10 verste veikroer?