FLERE BILER: Forskerne tror ikke det blir færre biler på veiene fram mot 2050, snarere tvertimot. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Forbereder ny transportplan:

Forskere: Nordmenn vil kjøre mer bil i 2050

Folk i Norge kommer å kjøre mer bil i 2050, ikke mindre, ifølge transportforskere. Særlig er det lengre turer som ventes å få en økning.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Nasjonal transportplan, som er den overordnede planen for samferdselsutbyggingen i Norge, revideres hvert fjerde år. Neste plan strekker seg mot 2033, og skal legges frem i 2021.

Ifølge Aftenposten antas økningen i bilkjøring spesielt å gjelde avstander over 7 mil.

Samtidig ventes det å bli mindre sykling, gåing og bruk av buss, mens togandelen antas å være like stor som i dag. 

Opplysningene er hentet fra ferske forarbeider til Nasjonal transportplan for 2022–2033.

Les også: Dette er elbilene vi gleder oss mest til i 2020

Elbilfordeler

Det ventes å gå i motsatt retning med flytrafikken, der andelen av alle reiser over 7 mil antas å falle fra 30 prosent i 2018 til 24 prosent i 2050.

Transportøkonomisk Institutt (TØI) har gjort fremskrivninger mot 2050 som antyder at bilkjøringen ikke vil bli mindre, men det ligger inne noen forutsetninger som ikke nødvendigvis vil stå seg.

– En vesentlig forutsetning vi har lagt inn, er at det skal være like billig å kjøre elbil som i dag. Og at det i 2050 kun vil være bompenger i byene, sier forskningsleder Anne Madslien ved TØI til Aftenposten.

Les også: Kutter pengestrømmen til Nasjonale turistveger

Bedre hovedveier

Samtidig vil hovedveiene inn mot flere av de store byene bli bedre, som i Kristiansand og Stavanger og i Trøndelag.

– For kollektivtrafikken ligger det inne få planer som det er avtalt at skal settes ut i livet. Det finnes noe på jernbanen, men ingenting for buss. Luftfart antas å ha samme rutetilbud og billettpriser som i dag. For sykkelveinettet ligger det ikke inne forbedringer, sier hun.

(©NTB)