PÅ ALLE FIRE: Mange av bilene med firehjultrekk er SUV-er, men også flere stasjonsvogner er populære med trekk på alle hjul. Foto: Rune Korsvoll
PÅ ALLE FIRE: Mange av bilene med firehjultrekk er SUV-er, men også flere stasjonsvogner er populære med trekk på alle hjul. Foto: Rune Korsvoll

Mot 40 prosent

Nå vil ”alle” ha firehjulstrekk

I 2007 hadde bare 19 prosent av de nye personbilene som ble solgt i Norge firehjulstrekk. I fjor hadde dette steget til 38 prosent. Innen fem år vil halvparten av alle nye biler ha trekk på alle fire, tror sjefen for VW i Norge.

Publisert

Av de vel 150.000 nye personbilene som ble solgt i Norge i fjor, hadde nesten 57.000 firehjulstrekk. Og salget fortsetter i samme tempo de første månedene i år. Aller mest populær er Mitsubishi Outlander. Årsaken er blant annet at den ladbare hybrid-utgaven av bilen, som selges i store antall, har trekk på alle fire hjul som standard. Toyota Rav4 er en god nummer to, mens Skoda Octavia, en vanlig stasjonsvogn, kommer på tredje.

 Dette er de beste bilene md firehjulstrekk

 Mange av de tradisjonelle firehjulstrekkeren, med mekanisk overføring av drivkraft til bakhjulene, er i ferd med å få konkurranse av ladbare hybridbiler der forhjulene drives på vanlig måte, mens bakhjulene drives av en elektrisk motor. Slike vil vi se mange flere av i årene som kommer.

 SUV-ene som norske bilkjøpere elsker

 – Vi har flere modeller som er populære med firehjulstrekk. Det samme har våre andre merker i Møller-gruppen – Audi og Skoda. Her er det flere som allerede selger mer enn 50 prosent firehjulstrekk. I europeisk sammenheng er dagens 38 prosent av totalsalget høyt, men jeg tror det vil fortsette å øke til 50 prosent om noen år. Og med en elektrisk motor uten ekstra drivaksler som trekker det ene hjulsettet, vil firehjulstrekken ikke påvirke bensinforbruk og utslipp i negativ retning heller, sier Ulf Tore Hekneby, som er sjef for VW i Norge.

 TI PÅ TOPP

 1. Mitsubishi Outlander           1.425

2. Toyota Rav4                 730

3. Skoda Octavia              704

4. Tesla Model S               690

5. Mazda CX-5                  689

6. Suzuki Vitara               556

7. Volvo XC90                   494

8. BMW X5                         427

9. VW Golf                          408

10. Skoda Superb                       392

Antall solgte biler med firehjulstrekk første kvartal 2016