FRA FIASKO TIL SUKSESS: Første Mercedes A-klasse havnet på taket i elgtesten for 20 år siden. Nå er A-klasse en sikker suksess. Foto: Daimler

Kommer på veien i mars:

Nye Mercedes A-klasse med bedre plass og avansert utstyr

En av de store stjernene på bilutstillingen i Genève i begynnelsen av mars er fjerde generasjon Mercedes A-klasse. Bilen blir større enn dagens modell, får utstyr fra store S-klasse, men ingen form for elektrifisering med det første.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i slutten av mars er nye A-klasse på veien. Da kommer den i en femdørs-utgave, mens er sedan kommer til høsten.

Den er kanskje ikke så spennende for norske bilkjøpere.

Det er derimot den kompakte SUV-en GLA som etter det vi vet kommer i begynnelsen av 2019.

Les også: Mercedes A gir ungdommelig kjøreglede

Nye A-klasse blir noe større enn dagens modell. Den er noen centimeter bredere, har litt bedre takplass, litt større bagasjerom og ikke minst en større og bedre åpning til bagasjerommet.

Interiøret preges av to store digitale skjermer med berøringskontroll, hvor det meste av bilens betjeningsfunksjoner befinner seg.

Dette er noe vi i dag finner i de større Mercedes E og S-modellene.

Les også: Her er bilene som kommer i 2018 

Helt nytt er multimedia-system MBUX (Mercedes-Benz User Experience), som betjenes omtrent på samme måte som en smart-telefon.

Ifølge Mercedes har det kunstig intelligens og mange av systemene oppdateres automatisk via oppkopling på nettet. Mange av funksjonene er også stemmestyrte.

Les også: Norge først i verden med elektriske Mercedes EQC

Mercedes satser fortsatt på bensin- og dieselmotorer i A-klasse.

De mest spennende for Norge blir trolig bensinmotorene på 1,2 og 1,3 liter som yter fra 109 til 163 hester. En sporty AMG-utgave på 426 hester er også under utvikling.

Noen form for elektrifisering får ikke nye A-klasse. I hvert fall ikke foreløpig.

I 2019 kommer imidlertid Mercedes med sin EQC - den første elbilen i en helt ny generasjon biler.

Prisen i Norge er foreløpig ikke kjent. Dagens utgave koster fra rundt 300.000 kroner, men vi snakker trolig om fra rundt 350.000 for den nye bilen er mer sannsynlig. Den mest solgte utgaven kommer likevel til å koste betydelig mer.