KLARE REGLER: Støy eller avgasser er ikke spesielt hyggelige for andre rundt deg. Dessuten er det ikke lov å la bilen stå unødvendig på tomgang, så husk å skru av motoren. Foto: Colourbox
KLARE REGLER: Støy eller avgasser er ikke spesielt hyggelige for andre rundt deg. Dessuten er det ikke lov å la bilen stå unødvendig på tomgang, så husk å skru av motoren. Foto: Colourbox

NAF advarer mot tomgangskjøring:

Skru av motoren når du venter

Tiltak mot koronasmitte gjør at mange blir sittende mer i bilen, enten vi venter på barn utenfor barnehagen og er på drive in-kino. Men reglene for tomgangskjøring gjelder fortsatt.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Regelverket er tydelig på at du ikke har lov til å la bilen stå på unødvendig tomgang. Brudd kan straffes med bøter.

– Skru av motoren når du blir sittende en stund i bilen, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF i en pressemelding.

Flere steder i landet arrangeres drive in-kino, -konserter og -gudstjenester. En del barnehager har regler der foreldrene må vente i bilen på sin tur til å hente eller bringe barna.

– Bilen blir både en praktisk løsning og et fristed i disse tider, og det er lett å forstå. For mange føles det tryggere å ta bilen til butikken og andre ærend enn å bruke kollektivtransport. Vi oppfordres også til å unngå å bruke kollektivtransport hvis vi kan, for å redusere smittefaren, sier Ryste.

Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)

Lett å glemme

Særlig på korte turer, eller korte stopp utenfor barnehagen eller butikken kan det være lett å glemme å skru av motoren. 

– Hverken støy eller avgasser er spesielt hyggelige for andre rundt deg. Dessuten er det ikke lov å la bilen stå unødvendig på tomgang, så husk å skru av motoren, sier Ryste.

Tomgangskjøring er presisert i trafikkreglenes paragraf 16:

Man skal ikke kjøre unødig og forstyrrende og kjøretøyet skal ikke stå på tomgang som gir unødig støy og utslipp av eksos.

Reglene for tomgangskjøring kan også omfattes av vegtrafikklovens paragraf tre, som pålegger alle å ferdes hensynsfullt. Dette omfatter også å ta hensyn til alle som bor eller oppholder seg ved veien.

Noen enkle tips

NAF har noen enkle tips for å unngå tomgangskjøring:

  • Om det fortsatt er kaldt der du bor, bruk motorvarmer før du reiser i stedet for å varme opp bilen med motoren på tomgang.

  • Blir du stående en stund, for eksempel på drive in-kino, ta med en varm jakke og noe varmt å drikke. Mange drive in-arrangementer har strenge regler for tomgangskjøring uansett.

  • Har du både elbil og bensin- eller dieselbil, bruk elbilen til ærend i nærmiljøet slik at du unngår utslipp.

  • Moderne biler har gjerne ikke nøkkel, men en startknapp. Ikke alle vet hvordan man kun skrur på tenningen slik at radioen virker, uten å starte bilen. Vanligvis får man på tenningen ved å trykke på startknappen uten å holde inne bremsen. Les bruksanvisningen for din bil.