IKKE FÆRRE, KANSKJE FLERE: Fagfolkene til samferdselsministeren foreslår retningslinjer som ikke reduserer antallet fartsbokser. Foto: Geir Olsen

Går imot samferdselsministeren:

UP og vegvesenet vil IKKE ha færre fotobokser

Samferdselsministeren møter motbør. Politiet og Statens Vegvesen vil ikke ha færre fotobokser. Nå kan det i stedet bli flere.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Fremskrittspartiet vil ha færre fotobokser. Det vil ikke fagfolkene på trafikksikkerhet.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ønsker færre fotobokser, og bestilte en utredning fra politiet og vegvesenet.

– Man skal ikke bruke fotobokser unødig, sa statsråden til Motor i sommer.

Nå møter han kraftig motbør fra egne fagfolk.

I en utredning fra Statens Vegvesen, Utrykningspolitiet og påtalemyndigheten foreslås det nye retningslinjer som ikke vil føre til færre bokser.

– Vi har ikke regnet på det. Men det ligger ikke an til store reduksjoner, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens Vegvesen.

Les også: Fotobokser er overvåkning, mener Dale

88 km/t i 80-sonen

Tvert imot kan det blir flere fotobokser som registrerer grunnlag for fartsbøter.

I utredningen foreslås det å plassere ut fotobokser der minst 20 prosent av bilistene kjører minst 10 prosent over fartsgrensen.

I praksis betyr det at det kan bli fotobokser på en 80-sone dersom 20 prosent eller flere holder en hastighet på 88 km/t eller høyere.

Les også: Norge gasser på, Sverige senker fartsgrensene

Ulykkeskrav

Med dagens regelverk skal gjennomsnittsfarten for samtlige bilister være høyere enn fartsgrensen over en hel uke før bokser kan utplasseres. Dagens regelverk inkluderer altså også bilister som ligger under fartsgrensen.

– I tillegg foreslår vi i de nye retningslinjene at det skal ha skjedd fartsrelaterte ulykker. Men slik er det i praksis også i dag, sier Ranes.

Fagfolkene til samferdselsministeren vil dessuten at det kan monteres fotobokser på bruer og i tunneler selv om det ikke har vært fartsulykker der.

Les også: Så mye håver fotoboksene inn

Samferdselsminister Jon Georg Dale mener fotobokser er unødig overvåkning.

– Vi har prinsipielle betenkeligheter mot boksene. Det er et element av overvåkning i dem, sa Dale til Motor i sommer, da han sendte brev til vegvesenet og politiet med beskjed om nye kriterier som vil redusere antallet fotobokser.

Les også: Skrur opp farten i tunneler

– Romlefelt og midtrekkverk

I dag er det ca. 300 fotobokser som måler farten på bestemte punkter, samt 28 veistrekninger med måling av gjennomsnittshastigheten.

Fremskrittspartiets medlem av transportkomiteen på Stortinget, Tor André Johnsen, mener det finnes andre virkemidler som er minst like effektive som fotobokser.

– Romlefelt mellom kjøreretningene, midtrekkverk, utbedring av terrenget langs veiene, og bygging av firefeltsveier, har Johnsen uttalt til Motor.

Les også: Vil øke fartsgrensen for tilhengere