IKKE FORSTYRR: Apple kommer snart med en løsning der innringere blokkeres på din iPhone når du kjører.
IKKE FORSTYRR: Apple kommer snart med en løsning der innringere blokkeres på din iPhone når du kjører.

Apple oppgraderer med ny mobil-sperre:

«Ikke forstyrr under kjøring»

IT-selskapet Apple introduserer ny teknologi på sine iPhone-mobiler for å sikre at sjåførene holder hendene på rattet.

Publisert Sist oppdatert

Med neste oppgradering av operativsystemet som er ventet i løpet av året, vil telefonene blokkeres for inngående samtaler og meldinger mens du kjører.

Nyheten ble presentert da Apple presenterte operativsystemet iOS 11 under sin utviklerkonferanse denne uken.

Les også: Dette er tiltakene myndighetene vurderer for å begrense mobilbruken 

Hvis du kobler din iPhone til bilen via Bluetooth, vil de som ringer få beskjed om at du kjører og ikke kan ta telefonen. Det skal riktignok være en funksjon man kan velge dersom det er en viktig melding den som ringer mener sjåføren må få snarest mulig. Da slipper meldingen eller samtalen gjennom blokkeringen.

Ifølge amerikanske medier skal det også være en mulighet for at du som sjåfør kan velge å koble ut «Ikke forstyrr»-funksjonaliteten, men du skal etter sigende bli tydelig oppfordret til å la være…

Bruk av håndholdt telefon mens du kjører er forbudt i Norge.

Les også: Denne elbilen får knallscore i vår test

– Å skrive en tekstmelding, oppdatere Facebook-statusen eller sjekke nettavisen bak rattet er noe av det verste man kan gjøre. Tallene fra forskningen viser betydelig økt risiko, faktisk fra 22 til hele 164 ganger høyere ved slik mobilbruk enn ved vanlig aktsom kjøring, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til motor.no i et intervju om tiltakene han vurderer for å få begrenset bruken.

– Statens vegvesen har anslått at uoppmerksomhet hos fører var en medvirkende årsak til 25 prosent av alle dødsulykkene mellom 2005 og 2015. Dette er uakseptabelt høye tall, sier han.