OVERRASKET BRUKTBILKJØPER: Bilen ble levert med Bridgestone dekk foran og Vredestein bak – samt ulik mønsterdybde.

OVERRASKET BRUKTBILKJØPER: Bilen ble levert med Bridgestone dekk foran og Vredestein bak – samt ulik mønsterdybde.

Spørsmål til NAF-ekspertene:

Nykjøpt bruktbil – greit med ulik mønsterdybde på dekkene?

Det var 2 millimeter forskjell foran.

Publisert Sist oppdatert

Bilisten spør:

Jeg har kjøpt en 2,5 år gammel bruktbil og spurte på forhånd spesielt om dekkene. Jeg fikk til svar at de var bra, og at det var Bridgestone sommerdekk. Men da jeg kom for å hente bilen, viste det seg at det er Bridgestone dekk foran og Vredestein bak.

Lurer du på noe? Spør!

  • De juridiske og tekniske ekspertene i NAF får mange spørsmål fra medlemmer og lesere av Motor. I denne spalten presenterer vi et utvalg.

Litt useriøst, tenkte jeg, men det så ut som om det var bra mønster igjen. Da jeg kommer hjem og setter sving på hjulene, ser jeg tydelig at det er forskjell på mønsterdybden på framhjulene. Måler ganske nøyaktig 2 mm i forskjell på slitasjen (4mm og 6mm).

Hva synes dere om dette? Svaret jeg til slutt fikk av forhandleren, var at jeg hadde kjøpt en bruktbil med brukte dekk som er helt lovlige.

Men 2 mm er ganske mye på samme aksel og vil medføre forskjellige egenskaper.

Det hører og med til historien at dekkene som var satt på bilen bak, er produsert rundt et år tidligere enn de Bridgestone dekkene som har vært på bilen originalt. Det kan virke som det har skjedd noe med begge dekkene på den ene siden, og så har de da tatt det ene dekket og flyttet fram, derav den store forskjellen i mønsteret.

NAFs ekspert svarer:

Først vil jeg si at dette ikke er noe en forventer på en nyere bruktbil. Og som du selv nevner, vil det her kunne være forskjell på dekkenes egenskaper.

Men så lenge dekkene har tilnærmet samme egenskaper, snakker vi ikke om farlige forskjeller.

Når det gjelder lovkrav, er disse som følger:

På bil med tillatt totalvekt ikke over 3500 kg skal alle dekk være av samme type (diagonaldekk, radialdekk, sommerdekk eller vinterdekk).

Det kan likevel benyttes dekk av forskjellig fabrikant og mønsterutforming, så lenge dekkene har tilnærmet samme egenskaper.

Så det er lovlig det bilforretningen har gjort, men det er ikke spesielt god kundebehandling.

Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF