SIKKERHETSPROBLEM: Bileierens kameraspeil virker ikke. (Bildet viser ikke vedkommendes bil.)

NAF-ekspertene svarer:

Hvilke rettigheter har jeg når Audiens kamera­speil ikke virker?

En Audi e-tron har kameraspeil som ikke virker, og forhandleren klarer ikke å få orden på problemet. Hva slags rettigheter har kunden?

Publisert Sist oppdatert

Bileieren spør:

Har en 2019 Audi e-tron S55 Edition One. Denne er levert med kameraspeil i dørene. Disse kameraene har det stort sett vært feil med fra første dag.

Vi kjøpte bilen brukt med omtrent 3000 kilometer på telleren fra forhandler. Vi har vært inne minst tre ganger og klaget på feil på disse kameraene.

De har prøvd å oppgradere software og skjermet noen kabler. For to uker siden ble ene kameraet byttet – og de oppgraderte software igjen.

På kjøretur til Sørlandet i går falt de likevel ut flere ganger. Dette er jo sikkerhetsutstyr, og vi sitter igjen med en bil som ikke fungerer slik som den skal. Vi kan jo heller ikke selge bilen slik som den er. Hvilke rettigheter har vi?

Lurer du på noe? Spør!

  • De juridiske og tekniske ekspertene i NAF får mange spørsmål fra medlemmer og lesere av Motor. I denne spalten presenterer vi et utvalg.

NAFs ekspert svarer:

Det er veldig kjedelig å få problemer med speilene. Disse er, som du sier, viktig utstyr ut fra et trafikksikkerhetsperspektiv, og man er etter lov og forskrift pliktig til å ha fungerende speil på bilen. Det er også en mangel og en reklamasjonsgrunn dersom kameraspeilene ikke virker (forutsatt at dette ikke skyldes forhold på din side).

Ditt kjøp av denne bilen reguleres av forbrukerkjøpsloven. Lovens utgangspunkt er at mangler skal søkes utbedret, og forhandler har i utgangspunktet to utbedringsforsøk for samme mangel.

Dersom mangelen ikke lar seg utbedre, vil man måtte se etter andre løsninger, slik som prisavslag, omlevering eller heving. Hvis det hele skulle ende opp med at bilen ikke har sidespeil, ville man fort være i en hevingssituasjon.

Spørsmålet kan være om det kan finnes andre løsninger, slik som å eventuelt montere en annen type, fungerende speil eventuelt mot et prisavslag.

Jens Christian Riege, NAF Advokat

På denne siden ligger alle tidligere spørsmål/svar – eller du kan bla i slideren under.