BATTERI PÅ VINTERSTID: Her kan det være trøbbel i gjære.
BATTERI PÅ VINTERSTID: Her kan det være trøbbel i gjære.

Spørsmål til NAF-ekspertene:

Hvordan bør jeg ta vare på bilbatteriet om vinteren?

Finnes det utstyr som varsler hvis spenningen er lav? Og hva kan det ha å si for forsikringen hvis man kobler ut batteriet – og dermed alarmen?

Publisert

Bileieren spør:

Kan ekspertene gi råd om hvordan man skal ta vare på bilbatteriet om vinteren?

Gjennom denne årstiden blir bilen vår kun brukt til småkjøring. Vi kan da oppdage at batteriet plutselig ikke greier en start. Hva kan gjøres med dette?

Fins det utstyr som kan gi varsel når batterispenningen er lav? Kan man koble fra batteriet når bilen ikke skal benyttes, og hva skjer da med elektronikken i de moderne bilene?

Hvordan blir det med forsikringen når alarmen blir frakoblet?

Lurer du på noe? Spør!

  • De juridiske og tekniske ekspertene i NAF får mange spørsmål fra medlemmer og lesere av Motor. I denne spalten presenterer vi et utvalg.

NAFs ekspert svarer:

Det er ikke noe som er så irriterende som en bil som ikke vil starte når man trenger den. Mange av disse tilfellene kunne vært unngått ved å lade batteriet med jevne mellomrom, aller helst i løpet av hele året og ikke bare på vinteren.

Dersom man opplever at man må lade oftere og oftere, eller at det ikke fungerer å lade, kan det være at batteriet må byttes. Det kan sjekkes hos en av våre mange testsentre.

Det finnes noen løsninger hvor man kan koble til 12-volts uttak eller direkte til bilens el-anlegg for å overvåke batterispenningen, men vi kjenner ikke til noen løsning som gir varsel når batterispenningen er for lav.

Som oftest merker man det litt på motoren når man starter opp, den vil gå noe tregere.

Det er mulig å koble fra batteriet ved parkering over lengre tid, men har man en nyere bil, kan det være en risiko for at elektronikken får problemer, og at man i verste fall må inn på verkstedet i etterkant.

Hvis du har rabatter i bilforsikringen din på grunn av alarmen, må du kontakte forsikringsselskapet ditt og avklare, da alarmen ikke vil fungere dersom batteriet er frakoblet.

Sånn sett vil det nok være en bedre løsning å lade batteriet jevnlig.

Det finnes noen smarte løsninger, som for eksempel en intelligent lader som man kobler til batteriet hver gang man skal lade, eller en mer permanent løsning montert i bilen med en enklere tilkobling for lading.

Tom André Nilsen, teknisk konsulent i NAF

På denne siden ligger alle tidligere spørsmål/svar – eller du kan bla i slideren under.