UGREIT: Sykkellys på hjelm er uansett ikke nok. Og sykkellys må ikke blende medtrafikkanter.

Spørsmål til NAF-ekspertene:

Hva er reglene for hvor sterkt et sykkellys kan være?

Bilisten har opplevd å bli blendet av syklister og lurer på loven sier.

Publisert Sist oppdatert

Bilisten spør:

Syklistene skal bruke lys når det er mørkt. Det er kjempefint.

Imidlertid kjøper noen syklister dyre LED-lyspakker, og når dette lyset brukes feil, vil det kunne oppstå farlige situasjoner.

Jeg har selv opplevd å bli fullstendig blendet, og kunne ikke se veien på en stund. Noen syklister har også hvitt blinkende lys foran.

Hva er reglene?

Det bør informeres om bruk av korrekt belysning, og om faren for blending ved feil bruk.

Lurer du på noe? Spør!

  • De juridiske og tekniske ekspertene i NAF får mange spørsmål fra medlemmer og lesere av Motor. I denne spalten presenterer vi et utvalg.

NAFs ekspert svarer:

Det enkle svaret er at det ikke er lov å bruke lys på sykkelen som er egnet til å blende andre trafikanter.

Lyset skal altså ikke være så sterkt at det kan blende møtende trafikanter, og lykten må plasseres slik at lysstrålen ikke kommer for høyt og dermed kan blende andre.

Forskrift om krav til sykkel gir påbud om lys på sykkelen, men sier ikke noe om lysstyrke: «Sykkel, som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.»

Hvitt blinkende lys, som du påpeker, er med andre ord lovlig. Det er ingen regler som regulerer maks lysstyrke på lykten, men den generelle aktsomhetsregelen i vegtrafikklovens paragraf 3 vil gjelde.

Den sier at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Av hensyn til andre trafikanter, kan man derfor ikke bruke de sterkeste lyktene i vanlig trafikk. Kraftige LED-lykter som kan blende andre, må være forbeholdt sykling på stier og veier uten møtende trafikk.

Det er viktig å plassere sykkellykten slik at lysstrålen treffer veibanen foran deg og ikke blir rettet mot møtende trafikanter.

Lykten skal være festet på sykkelen.

Du kan derfor ikke bruke lykt på hjelmen som erstatning for lys på sykkelen.

Janne Pedersen, forbrukerrådgiver i NAF