NY TOPPSJEF? Carlos Tavares er allerede en av bilindustriens mektigste ledere. En fusjon med FCA kan gjøre PSA-sjefens innflytelse enda større. Foto: Peter Raaum
NY TOPPSJEF? Carlos Tavares er allerede en av bilindustriens mektigste ledere. En fusjon med FCA kan gjøre PSA-sjefens innflytelse enda større. Foto: Peter Raaum

Blir verdens fjerde største bilprodusent:

Fiat Chrysler og PSA enige om fusjon

Bilprodusentene Fiat Chrysler og PSA Peugeot Citroën sier i en felles uttalelse at de ønsker å slå selskapene sammen.

Publisert Sist oppdatert

(Saken er oppdatert med bekreftelse fra selskapene torsdag)

DETTE ER SAKEN: En fusjon Fiat av Chrysler (FCA) og Groupe PSA vil bli verdens fjerde største bilprodusent. Det nye selskapet vil stå for produksjonen av både Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot og Vauxhall.

Uttalelsen torsdag kom etter at flere medier hadde sitert kilder som sa at selskapene styrer hadde gitt grønt lys til fusjonen.

Forhandlingene har foregått få måneder etter at en mulig fusjon mellom Fiat Chrysler og franske Renault falt i fisk. 

Les også: Kjell Sverre fikk bobil-sjokk

Tavares toppsjef?

En ikke navngitt kilde sier til nyhetsbyrået AFP at fusjonen vil kunne skape et konsern verdt rundt 50 milliarder dollar, tilsvarende over 460 milliarder kroner.

Kilden sier at den nåværende toppsjefen i PSA, Carlos Tavares, er påtenkt som leder for det nye selskapet, mens styrelederen i FCA, John Elkann, kan bli selskapets styreleder.

Les også: Her er alle Motors biltester

Mangler fotfeste

Selv om Fiat opprinnelig er italiensk, har FCA ikke noe sterkt fotfeste i Europa sammenlignet med franske PSA. Samtidig er PSA i liten grad til stede på det amerikanske markedet, der FCA har både Chrysler, Jeep, Dodge og Ram.

Sammenslåingen vil også gi FCA tilgang til partnerens elbilteknologi.

Regjeringen i Frankrike eier rundt 12 prosent av PSA, og analytikere har tidligere uttalt at politisk motstand kunne hindre fusjonen. Myndighetene i både Frankrike og Italia har gjort det klart at det er viktig å bevare arbeidsplasser og lokal industri.

Franske myndigheter opplyser imidlertid torsdag at de er positive til fusjonsplanene. Fiat Chrysler og PSA Peugeot Citroën lover at sammenslåingen skal gjennomføres uten at fabrikker stenges.

(©NTB)