VIL ELEKTRIFISERE: – Det er viktig at det lønner seg å bruke elbil, også når man skal parkere, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Espen Røst
VIL ELEKTRIFISERE: – Det er viktig at det lønner seg å bruke elbil, også når man skal parkere, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Espen Røst

Regjeringen vil endre loven:

– Elbil-parkering skal bli billigere

– Det skal lønne seg å bruke elbil, også når man skal parkere, slår samferdselsministeren fast. Han vil ha lovfestet minst 50 prosent rabatt for nullutslippsbiler.

Publisert Sist oppdatert

I sommer skrev Motor at det er fullt kaos om parkeringsreglene for elbiler.  I Oslo er det gratis, i Trondheim må du betale, i Stavanger må du betale halv takst, og i Bergen må du betale halv takst noen steder i sentrum.

Årsaken til kaoset var at det fra nyttår ble opp til kommunene å bestemme parkeringsreglene.  På toppen av det hele må ikke kommunene engang skilte om sine regler. Dermed må man finlese reglene på nett for hver by man drar til.

Les også: Dette er elbilene som kommer

– Skal lønne seg

Elbilforeningen krevde at samferdselsmyndighetene tok grep. Det har samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) nå gjort.

– Vi har ambisiøse mål om å elektrifisere veitransporten. Det er viktig at det lønner seg å bruke elbil, også når man skal parkere, sier Solvik-Olsen.

– For å stimulere til ytterligere bruk av elektriske kjøretøy, bør det derfor være billigere å parkere et elektrisk enn et fossildrevet kjøretøy.

Les også: Vi har prøvekjørt elbilene som kurerer rekkeviddeangsten

Kun kommunale

Departementet foreslår derfor å endre veitrafikkloven og parkeringsforskriften slik at elektriske og hydrogendrevne kjøretøy skal ha minst 50 prosent rabatt på parkeringen. Forslaget er nå sendt på høring.

Men endringen vil i så fall kun gjelde kommunale parkeringsplasser, og ikke på de mange private. Endringen vil tidligst tre i kraft i løpet av 2018.