I TRØBBEL: VWs tidligere toppsjef Martin Winterkorn må svare for en alvorlig tiltale. Foto: AFP
I TRØBBEL: VWs tidligere toppsjef Martin Winterkorn må svare for en alvorlig tiltale. Foto: AFP

Utvider etterforskningen:

Siktelse mot VWs toppsjef i dieselskandalen

Akkurat da Volkswagen hadde begynt å legge dieselskandalen bak seg: Amerikanske myndigheter har tatt ut siktelse mot den tidligere VW-sjefen Martin Winterkorn.

Publisert Sist oppdatert

Winterkorn måtte gå av som toppsjef i selskapet på grunn av skandalen, og nå er han siktet for bedrageriforsøk mot USA og VWs kunder i landet, og for brudd på forurensningsloven (Clean Air Act), i følge dokumenter som ble gjort kjent torsdag. Det melder Bloomberg.com.

«Grunnlaget for denne siktelsen viser at Volkswagens plan for å trikse med de juridiske kravene gikk helt til topps i selskapet. Dette er alvorlige beskyldninger, og vi vil rettsforfølge denne saken til lovens ytterste», skriver justisminister Jeff Sessions i en uttalelse.

Les også: Brukte aper og mennesker i avgass-test

I januar i fjor erkjente VW straffskyld for å ha oppgitt uriktige opplysninger om biler de importerte til USA og for å ha hindret etterforskningen av saken.

De gikk med på å betale 4,3 milliarder doller (ca 34,5 milliarder kroner) i bøter. Flere VW-ansatte har blitt dømt i saken.

Det er tvilsomt om Winterkorn noengang vil møte i en amerikansk rettssal ettersom Tyskland ikke utleverer sine statsborgere til land utenfor EU.

Verken VW eller Winterkorns advokat har foreløpig villet kommentere saken.

VW vedgikk høsten 2015 å ha utstyrt 11 millioner dieselbiler med programvare som reduserte NOx-utslippene under tester.

Noen måneder tidligere var Winterkorn tilstede på et møte hvor VWs toppledelse ble briefet om at amerikanske myndigheter var på sporet, og i følge siktelsen støttet han der et forslag om at man skulle fortsette å holde skjult sannheten om programvaren for amerikanske myndigheter.

Dette er nøkkelpunktet i siktelsen mot Winterkorn.

Men han er også siktet fordi han sto på kopi av en mail om hvordan VW skulle forsøke å lure amerikanske myndigheter. Hovedmannen i dette forsøket, Oliver Schmidt, er allerede dømt til sju års fengsel.

Les også: Hva skal jeg nå gjøre med dieselbilen min?