ELBIL I 2019: Dette kan bli Volvos første elektriske bil høsten 2019 - noen måneder før XC40 kommer som ren elbil. Foto: Volvo
ELBIL I 2019: Dette kan bli Volvos første elektriske bil høsten 2019 - noen måneder før XC40 kommer som ren elbil. Foto: Volvo

Vises høsten 2019

Dette kan bli Volvos første elektriske bil

I 2019 kommer Volvo med sin første rene elektriske bil. Foreløpig holder fabrikken kortene tett til brystet når det gjelder utseendet på bilen, men nå vet vi såpass mye at vi kan anta at den kommer til å se ut som bilen på dette bildet. I tillegg bekreftet Volvo i dag at også den lille SUV-en XC40 blir ren elektrisk i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Den første elektriske Volvoen skal bygges på den nye CMA-plattformen (Compact Modular Architecture), som Volvo skal bruke til sine små og mellomstore biler i årene framover.

Først ute er Volvo XC40 med tradisjonell bensin- og dieselmotor, og som akkurat er kommet til norske forhandlere. Volvo har allerede bekreftet at den blir tilgjengelig som ladbar hybrid fra høsten i år.

Drivverket består av en elmotor kombinert med Volvos nye tre-sylindrete bensinmotor. At XC40 også kommer som ren elbil, fikk vi vite først mandag, da vi snakket med Alexander Petrofski. Han leder utviklingsprogrammet for XC40.

Les også: Volvo XC40 - rimelig og oppsiktsvekkende

– Det er riktig. Volvo XC40 kommer som en ren elektrisk bil i 2020. Den vil ha Volvo-merket i grillen, men noe mer en det kan jeg ikke si foreløpig, sier Petrofski til motor.no.

Bilen skal bygges på en fabrikk i Gent i Belgia. Den får en rekkevidde på opp mot 400-500 kilometer og blir dermed en konkurrent til blant annet Tesla Model 3.  Om den også skal bygges i Kina, har Volvo ikke bestemt.

Les også: Denne elbilen fulllades på tre minutter

Samtidig med prototypen til XC40 for litt over ett år siden, smugviste Volvo også designstudien 40.2. Når den kommer på veien blir det som nye V40. Dersom Volvo skal holde sitt tidligere løfte om å lansere den første elbilen høsten 2019, kan det godt være at det blir V40 Electric - noe måneder før XC40 Electric. Den bygges på den samme plattformen som XC40, men får et litt annet utseende.

Det var Thomas Ingenlath, den gang designsjef i Volvo, som hadde ansvaret for designen både på XC40 og designstudien 40.2. Ingenlath er nå sjef for Polestar i Kina. Polestar er Volvos (og kinesiske Geely som eier Volvo) nye elbil-merke.

Les også: Nå ruller de første selvkjørende Volvoene i Gøteborg

Det er sannsynlig at elektriske XC40 også vil komme med Polestar-merket i grillen i noen markeder. Polestar-bilen skal bygges på en helt ny fabrikk i Chengdu i Kina. Fabrikken er tegnet av norske Snøhetta og er under bygging.

Volvo har hårete mål for sin elbilsatsing:
– Innen 2025 planlegger vi å ha en million biler med elektrisk eller ladbart hybrid-drivverk på veien, har Volvo-sjef Håkan Samuelsson tidligere uttalt.