TESTER VEIMAT: Motor-redaksjonen har reist Norge på kryss og tvers for å sjekke hvor du får den beste maten langs veien. Foto: Mette Randem

Jakten på Norges beste veimat:

Dette er de beste spisestedene langs veien

For tredje år på rad skal Motor kåre Årets veimat. I tillegg til kåringen publiserer vi omfattende tester av alle spisestedene vi tester langs de norske veiene. Vi finner kroene du bør velge – og de du bør ligge unna.

Publisert Sist oppdatert

Det er nærmere 100 000 kilometer offentlig vei i Norge, med et mylder av spisesteder.

De siste to årene har vi bedt lesere og NAFs lokallag om å nominere spisesteder som er verdt å besøke, og så har vi lagt ut på veien for å teste de nærmere 100 nominerte vi fikk hvert år.

Klikk her for å komme rett til testene!

Disse testene har gitt oss en bra oversikt over mattilbudet langs veien, og har samtidig avdekket behovet for å samle vurderingene av de mange spisestedene – slik at du som reiser langs veien lett kan finne tips om hvor du kan spise godt når du er ute på tur.

Vi har derfor strukturert testene av veimat etter samme poengsystem som vi bruker i tester av biler, dekk og hoteller:

Vi poengsetter på en skala fra 1 til 10 innen 10 ulike kategorier, slik at det perfekte spisestedet kan score 100 poeng. Vi har ikke funnet det stedet ennå, men kan glede oss over at mange av stedene vi har besøkt holder veldig høy klasse.

SNART PAUSE! Sjekk vår oversikt for å finne stedene langs veien som serverer den beste maten.

Hva vi ser etter?

Smil og gode svar fra personalet bak disken, varierte menyer med bruk av lokale råvarer, kokker som gjør arbeidet fra grunnen, renhold og skikkelige toaletter, blant annet.

Les også: Leter du etter godt hotell? Se Hotellsjekken!

Høy pris er ikke nødvendigvis et hinder, like lite som lav pris er garanti for en god score. Derimot vurderer vi om spisestedene gir deg god valuta for pengene. Og har de mat til barna?

Vi har kategorisert som følger: Førsteinntrykk, meny, smak, hjemmelaget, drikke, pris, service, barnevennlig, renhold og toaletter.

Vi lanserer nå denne tjenesten med tester fra spisesteder over hele Norge. Det er flere steder som vi ennå ikke har rukket å besøke, men vi kommer til å supplere med stadig nye tester.

Lest denne? Vi har testet fire av Norges mest populære elbiler

Samtidig ville det være en stor glede om steder som kanskje ikke scorer maksimalt på testen denne gang, legger seg såpass i selen at vi må lage en revidert vurdering om ikke lenge.

Vårt mål er å bidra til at reisende har flest mulig gode spisesteder å velge blant når de ferdes langs veien, samtidig som vi gir råd om hvilke du bør styre unna.

God mat handler også om trafikksikkerhet ved at det gjør oss til mer årvåkne sjåfører.

Med noen ytterst få unntak har vi ikke tester spisesteder i byene, ei heller bensinstasjoner eller gatekjøkken. Vi har også i liten grad testet maten på hoteller.

Unntakene er gjort i de grisgrendte strøkene av landet hvor serveringsstedene faktisk bare finnes ved trafikk-knutepunktene, eller der overnattingsstedet også er det lokale spisestedet.

God appetitt!