PÅGREPET: I 2016 ble bruktbilselger Geir Egil Olsen pågrepet i sine salgslokaler av politiet. Nå vurderer statsadvokaten tiltalebeslutningen. Foto: Stian Larsen, Agderposten
PÅGREPET: I 2016 ble bruktbilselger Geir Egil Olsen pågrepet i sine salgslokaler av politiet. Nå vurderer statsadvokaten tiltalebeslutningen. Foto: Stian Larsen, Agderposten

Olsen Bil-saken i Grimstad:

Fikk 19-åring til å «kjøpe» fem biler – på samme dag

På samme dag skal en ung jente på 19 år ha «kjøpt» fem bruktbiler for til sammen én million kroner av bruktbilforhandleren Olsen Bil i Grimstad. Politiet mener at det i realiteten skal ha vært bedragerier.

Publisert Sist oppdatert

En sommerdag i 2016, den 28. juni, skal det ha skjedd fem spesielle bruktbilhandler i sørlandsbyen Grimstad:

I lokalene til Olsen Bil Industriveien på Østerhus skal en ung jente ha undertegnet på dokumenter som gjorde henne til eier av fem tungt lånefinansierte bruktbiler: En Audi A1, en Skoda Octavia, en Toyota Auris, en BMW 316i og en Toyota Prius.

I virkeligheten skulle ikke den 19 år gamle jenta ha noen av de fem bilene.

Ifølge tiltalebeslutningen mot en nær slektning av henne var bruktbilbutikken Olsen Bil den reelle låntakeren av lånene på til sammen 600.000 kroner.

Les også: – Slik reparerte Olsen bilene

Nå er den nære slektningen, en kvinne på 41 år, tiltalt for disse fem grove bedrageriene, pluss to andre, for til sammen nærmere 1,2 millioner kroner.

Kvinnen var kontormedarbeider på Olsen Bil – og samboer med innehaveren Geir Egil Olsen.

Bilene som ble «solgt» var i virkeligheten kollisjonsskadet, med langt lavere verdier enn oppgitt. Den unge jenta på 19 år hadde ikke økonomi til å betale hverken for bilene eller lånene, og ingenting av de kontraktsfestede egenkapitalene for bilene ble innbetalt.

Formålet med de grove bedrageriene mot totalt seks finansieringsinstitusjoner skal ha vært å redde en skakkjørt bruktbilforretning.

Les også: Motors dokumentar om Olsen Bil

Forfalskninger

Rettssaken mot den 41 år gamle kvinnen er berammet i Aust-Agder tingrett like over påske, 24. og 25. april.

I tillegg til de grove bedrageriene er kvinnen tiltalt for åtte tilfeller av forfalskninger.

Kvinnen skal ifølge tiltalen ha forfalsket både lønnsutslipper, bankkvitteringer og fiktive lån som fire ansatte skulle ha hatt til bruktbilfirmaet.

Ni straffedommer

Rettssaken mot 41-åringen er en av mange i kjølvannet av konkursen i den store bruktbilforretningen i Grimstad. Ni personer er allerede dømt, blant annet den unge 19-åringen.

Hun fikk i fjor 60 dagers betinget fengsel for at hun medvirket til de grove bedrageriene.

Ytterligere fem personer, blant annet bruktbilforretningens innehaver, Geir Egil Olsen, er fortsatt mistenkt eller siktet, mens politiet har latt være å straffeforfølge tre personer som har fått såkalt påtaleunnlatelse.

Les også: Domfellelser på løpende bånd i Olsen bil-saken

Utvidet siktelse

Etterforskningen mot innehaveren er ferdig, og statsadvokaten vurderer nå tiltalespørsmålet.

I vinter ble siktelsen mot ham betydelig utvidet, da han ble siktet for grov økonomisk utroskap og for omfattende bounndragelse.

Fra før er Olsen siktet for grove bedragerier mot banker, bedragerier overfor private bilkjøpere og grov korrupsjon.

Olsen har hele tiden nektet straffskyld.

Les også: Dette må du lese før du kjøper bruktbil