IKKE MED: Kaja Vemren Refling og familien kjøpte denne bilen av Olsen bil for 450 000 kroner. Den ble senere avskiltet, og måtte selges som delebil for 60 000 kroner. Men Kajas sak er ikke med i tiltalen mot bruktbilselgeren. Foto: Fredrik Bjerknes
IKKE MED: Kaja Vemren Refling og familien kjøpte denne bilen av Olsen bil for 450 000 kroner. Den ble senere avskiltet, og måtte selges som delebil for 60 000 kroner. Men Kajas sak er ikke med i tiltalen mot bruktbilselgeren. Foto: Fredrik Bjerknes

Olsen Bil-tiltalen:

Slik får bruktbilselgeren lavere straff

Bruktbilselger Geir Egil Olsen kan slippe med opptil to års lavere fengselsstraff fordi påtalemyndigheten bare tar med et fåtall av kundene hans i den omfattende tiltalen. – Men med mange tiltaleposter blir straffesakene uhåndterlige, sier strafferettsekspert.

Publisert Sist oppdatert

Mange av kundene til Olsen Bil i Grimstad er forbannet og rasende på at bare 18 av kundene hans er omfattet av tiltalen mot den bedrageri- og svindeltiltalte bruktbilselgeren.

Over 400 av kundene til Olsen fikk bilene de har kjøpt av ham underkjent i de omfattende ekstra-kontrollene til Statens vegvesen.

Nærmere 80 av disse bilene var så trafikkfarlig reparert av bruktbilforretningen at de ble avskiltet.

Olsen Bil var en stor bruktbilforhandler inntil konkursen før jul i 2016. Mange av bilene Olsen solgte var biler som var kondemnerte, og som verkstedet hans reparerte.

Men mange av dem ble ikke reparert slik de skulle. Rundt 40 av bruktbilkundene har politianmeldt Olsen.

Les også: Denne bilen er sveiset sammen av to vrak

– Overrasket

– Jeg er litt overrasket over at det er så vidt få kunder som er tatt med i tiltalen, sier advokat Jens Christian Riege i NAF Advokat.

Han understreker likevel at de 110 forholdene bruktbilselgeren er tiltalt for er svært mye.

– Politiets vurdering kan nok være at de har nok allerede.

– Uhåndterlig

Advokat Halvard Helle, som er leder i lovutvalget for strafferett og straffeprosess i Advokatforeningen, viser til at en straffesak med alle berørte bruktbilkunder ville sprengt tidsrammene.

Med 110 tiltalepunkter er det satt av hele seks uker til straffesaken mot bruktbilselgeren.

– Med 1000 kunder ville en straffesak lett blitt for stor og uhåndterlig, sier Helle – som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Han tror flere kunder heller ikke ville hatt så mye å si i praksis for straffeutmålingen.

Les også Motors prisbelønte dokumentar om Olsen og andre bruktbilselgere.

– God dialog

De omfattende kontrollene av bruktbilene Olsen Bil solgte ble gjennomført over mange måneder i 2017 og 2018, og sysselsatte mange vegvesen-ansatte.

Jon Molnes, som leder seksjonen for kriminell virksomhet i Vegdirektoratet, vil ikke vedgå at man er skuffet over at bare 18 kunder er omfattet av tiltalen.

– Vi har og har hatt god dialog med politiet gjennom hele saken. Nå det gjelder hvilke saker som besluttes tatt inn i tiltalen, samt hvilket omfang den gis, er opp til politiet å beslutte.

Les også: Fikk ung jente til å «kjøpe» fem biler – på samme dag

Fengsel opp mot syv år

NAF-advokat Jens Christian Riege mener domfellelse for over 100 forhold vil medføre en svært streng straff.

– Jeg tipper fem-seks år.

Hadde flere kunder vært omfattet av tiltalen, ville domfellelsen trolig blitt enda strengere, tror han.

– Hadde man gått fra 18 til 80 grove bedragerier mot kunder vil jeg gjette en samlet straff på syv år, sier Riege – som understreker at han gjetter.

Han kjenner Olsen Bil-saken og har gått gjennom tiltalen. Men han kjenner ikke detaljene i det som trolig er tidenes mest omfattende straffesak mot en bruktbilselger.

 Liten hensikt å anmelde

Politiadvokat Geir Magne Søfteland har gjennom Motor oppfordret flere av Olsen Bils kunder til å anmelde, dersom de mener seg bedratt av bruktbilselgeren.

NAF er ikke sikker på om det har noen hensikt.

– De som ikke er omfattet av tiltalen og mener å ha et krav, har mulighet til å fremme krav mot konkursboet. Man kan også gå til søksmål mot Olsen personlig. Men det er nok høyst usikkert om det er noe økonomisk å hente, sier advokat Jens Christian Riege i NAF.

Les også: Fem bruktbilselgere dømt så langt i 2019