ADVARER: – Dette advarer vi på det sterkeste mot, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder i Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen

Advarer mot høye billån:

– Mange låner veldig mye til bil

Både Forbrukerrådet og NAF advarer mot låneiveren ved kjøp av bil. De fraråder full lånefinansiering.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Ikke lån for mye når du kjøper bil, sier Forbrukerrådet og NAF.

Motor har sjekket hvor lett det er å låne mer enn bilens salgspris. Undersøkelsen av bruktbilselgernes låneiver er gjort i kjølvannet av en bok Luksusfellens Lene Drange gir ut nå i vinter, hvor hun gir gode råd om blant annet bruktbilkjøp til ungdom og unge voksne.

I boka «Snaponomi» ber hun ungdom tenke seg godt om før de kjøper bil, spesielt når hele bilen er lånefinansiert uten egenkapital.

–Bil er mye dyrere enn du tror, sier Drange.

Les også: Markus får ikke pengene sine fra bruktbilselgeren

Pengene kastes

Da Motor som vanlig forbruker epostet bruktbilselgere og spurte hvor mye det er mulig å låne, svarte bruktbilselgerne at det er mulig å få mye i lån – til og med til toning av ruter, bedre lyd og lignende «ungdomsutstyr», i tillegg til full lånefinansiering av selve bilen.

På sin populære snapkonto får Lene Drange henvendelser fra mange unge voksne som opplever akkurat det samme – at pengene nærmest kastes etter dem.

DYRT: Bil er dyrere enn man tror, sier Luksusfellens Lene Drange. Foto: Vigmostad & Bjørke.

– Blir forbrukslån

Slik lånefinansiering advarer Forbrukerrådet mot.

– Ja, det advarer vi på det sterkeste mot, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder i Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen, og fortsetter:

– Problemet med å låne 100 prosent av en bils verdi, ligger i at verdien på bilen som regel vil synke ganske raskt. Hvis du ikke nedbetaler lånet minst like raskt som bilen synker i verdi, vil du sitte igjen med lån selv om du selger bilen. Når banken ikke lenger har pantesikkerhet for lånet, vil de måtte betrakte det som gjenstår av lånet som et usikret forbrukslån. Da er renten rundt 20 prosent, sier Realfsen.

Les også: Feil på nesten halvparten av bruktbilene

Mye lån

Advokat Thomas Oftedahl i Fram Advokatfirma har spesialisert seg på bruktbilproblemer. Han har mange klienter som har fått problemer med bilen sin, og erfarer at de gjerne har mye lån.

– Jeg har hatt mange saker hvor forhandlere bidrar til finansiering utover kjøpesum med sikkerhet i bilen. I tilnærmet alle saker jeg jobber med hvor bruktbilselgeren har ordnet finansiering, gis det lån på hele kjøpesummen, forteller Oftedahl.

– Høyere bilpris

Også NAF advarer.

– Det er viktig at du tenker deg godt om før du tar opp høye billån med lang nedbetalingstid. Får du problemer med betjeningen av lånet, eller lånet blir stående i veien for andre investeringer du ønsker å gjøre – som boligkjøp – kan billånet bli en tung bør å bære, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

Så godt som alle bilselgere samarbeider med banker om lånefinansiering.

Elisabeth Realfsen i Forbrukerrådet mener det er uheldig at bil og lån tilbys på denne måten gjennom bilselgeren.

– Prisen på bilen kan bli høyere enn den ville ha blitt når lån tilbys samtidig. Dette er en generell fare i alle tilfeller hvor slik kobling mellom salg av produkter og lånetilbud skjer, sier Realfsen.

Les også: Ekspertenes beste råd for bruktbilkjøp