FIKK BRÅK: Hans Henning Hobøl handlet bil med bruktbilselgeren i Fredrikstad. Det skulle han angre på. Handelen har kostet ham masse penger. Foto: Geir Røed
FIKK BRÅK: Hans Henning Hobøl handlet bil med bruktbilselgeren i Fredrikstad. Det skulle han angre på. Handelen har kostet ham masse penger. Foto: Geir Røed

Hans Henning Hobøl stolte på bruktbilselgeren:

– Han sa jeg skulle slippe bråk

I 30 år har Hans Henning Hobøl drevet med internasjonal megling. Han mener selv han er en menneskekjenner. Men da han støtte på bruktbilselgeren fra Fredrikstad fikk han problemer.

Publisert Sist oppdatert

– Bruktbilselgeren virket så tillitsvekkende. Hvis ikke hadde jeg heller ikke solgt bilen min til han, forteller Hans Henning Hobøl til Motor.

Han har nettopp avgitt forklaring for Fredrikstad tingrett, hvor den 52 år gamle bruktbilselgeren står tiltalt for 44 tilfeller av bedrageri og underslag i forbindelse med oppkjøp og videresalg av bruktbiler.

Les også: – Han spekulerer i at vi ikke vil anmelde ham

– Slipper bråk

Inne i rettssalen fortalte den nåværende pensjonisten at bruktbilselgeren kom med lovnader for å få lov til å kjøpe bilen, en da seks år gammel Volvo V70.

– Jeg hadde fått tilbud fra en privatperson som ville kjøpe bilen av meg. Men da sa bruktbilselgeren til meg at jeg i stedet burde selge bilen min til han.

«Da slipper du bråket med reklamasjoner», skal bruktbilselgeren ha sagt.

Men det var nettopp bråk det ble etter bruktbilhandelen i fjor sommer.

Les også: – Aktor, kjøpte du bil av meg

Bruktbilselgeren tok med seg bilen, og lovet at oppgjør skulle komme innen noen virkedager.

– Etter en uke sjekket jeg kontoen min. Ingen penger var kommet, fortalte Hobøl i retten.

De neste ukene kom bruktbilselgeren med flere forskjellige unnskyldninger, ifølge Hobøl.

– Etter hvert skjønte jeg at dette var tull.

Hobøl engasjerte advokat, og – utrolig nok – etter syv uker leverte bruktbilselgeren bilen tilbake på Hobøls bopel i Oslo.

I mellomtiden hadde imidlertid bruktbilselgeren også annonsert bilen for salg.

– Kuriositet

I kampen for å få hevet kjøpet har Hans Henning Hobøl hatt utlegg på ca. 60.000 kroner, blant annet til advokatutgifter.

– Hva tenker du nå i ettertid om lovnadene om at det ikke skulle bli bråk dersom du solgte bilen din til bruktbilforhandleren i Fredrikstad?

Hobøl smiler litt oppgitt.

– Det er jo en kuriositet. I høyeste grad.

Les også: Lang ventetid på bruktbilklager

Hyggelig og tillitvekkende

I Fredrikstad tingrett er det en strøm av bruktbilkunder som nå vitner mot bruktbilselgeren i den omfattende straffesaken mot den 52 år gamle mannen.

Kundene forteller gjennomgående om en bruktbilselger som ved avtaleinngåelse om bilhandel er hyggelig og tillitvekkende.

Når bruktbilselgeren ikke oppfyller sin del av kontrakten kommer unnskyldningene – før kundene etter en tid skjønner at de er lurt.

20.000 kroner

For halvannet år siden kjøpte bruktbilselgeren opp en da seks år gammel Volkswagen Passat av en da 94 år gammel mann i Oslo. Ifølge kontrakten skulle bruktbilselgeren betale 120.000 kroner for bilen.

– Det var en latterlig lav sum for en slik bil. Men faren min bør i hvert fall få det, sa den eldre mannens datter, som nå er verge for sin far, da hun vitnet i retten.

Bruktbilselgeren har bare betalt 20.000 kroner.

– Han påpekte masse feil og mangler, og ville ha avkortning på prisen. Faren min og jeg mener bilen var i den skjønneste orden, sa datteren i retten.

Les også: Bruktbilkundene vinner sakene, men taper pengene