BOMPENGESTRID: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (med ryggen til) vil stoppe videre økninger i bompenge-innkrevinger og kaller Frp-leder Siv Jensen for norgesmester i bompenger. – Meningsløs sympolpolitikk, svarer Frp. Foto: Stortinget

Trygve Slagsvold Vedum om bompengesjokket:

– Siv Jensen er Norgesmester i bompenger

Den kraftige økningen i bompengebetalingen sjokkerer Trygve Slagsvold Vedum. – Fremskrittspartiet og Siv Jensen er blitt Norgesmester i bompenger, sier Senterparti-lederen.

Publisert Sist oppdatert

I år må bilistene betale 13 milliarder kroner i bompenger, ifølge ferske anslag fra Statens vegvesen. Det er halvannen milliard kroner mer enn anslaget for 2018.

Økningen er den kraftigste i bompengenes historie.

Grafene over bompengeutgiftene er i ferd med å gå til himmels.

Les også: Åpner bommer som skal ta inn 100 milliarder

Foreslår bompengegrense

Det får Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til å reagere.

I Stortinget har han fremmet forslag om at bompengeandelen ikke øker ytterligere i denne regjeringsperioden. Senterpartiet vil ha en maksgrense for hvor mye bompenger staten kan kreve inn.

– Dette kan ikke fortsette. Vi bør sette en stopper for videre økninger, sier Slagsvold Vedum til Motor.

– Symbolpolitikk

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) fnyser av forslaget og kaller det meningsløs symbolpolitikk.

– Bompengeandelen er redusert fra 40 til 28 prosent, og det blir ytterligere reduksjoner. Tilskuddet til reduksjon av bomtakster dobles. Vi innfører mulighet til å trekke bompenger fra på skatten, og gjennomfører en statlig delgaranti for bomprosjekter, sier Dale til NTB.

For ett år siden anslo Statens vegvesen at bompengeutgiftene i 2018 ville utgjøre 10,7 milliarder. Nå er anslaget for 2018 på 11,5 milliarder.

Hva det til slutt blir er ikke klart enda, fordi man bruker ett år på å samle inn informasjon fra alle de nærmere 250 bomstasjonene.

– Det er jo grunn til å tro at bomregningen for 2019 kan bli enda større enn 13 milliarder, sier Slagsvold Vedum.

Les også: Så mye håver fotoboksene inn