NULLVEKST, NEI TAKK: Biltrafikken skal ikke begrenses i Hurum, mener Samferdselsdepartementet. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
NULLVEKST, NEI TAKK: Biltrafikken skal ikke begrenses i Hurum, mener Samferdselsdepartementet. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Klar beskjed fra Samferdselsdepartementet:

Her skal biltrafikken IKKE begrenses

Regjeringen krever nullvekst i biltrafikken i storbyene. Men kravet skal ikke gjelde i landlige områder av storbyområdene.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 skal en rekke kommuner landet over slås sammen. Blant dem mange til dels grisgrendte kommuner rundt de store byene.

Mens regjeringen i flere år har krevd at biltrafikken i storbyene ikke skal vokse, vil dette kravet ikke gjelde i de 12 landkommunene og øykommunene som fra 2020 blir en del av storbykommunene.

– Disse områdene kan ikke kalles naturlige byområder. Det legges til grunn et prinsipp at disse nye arealene ikke omfattes av nullvekstmålet, heter det i et brev fra Samferdselsdepartementet til Vegdirektoratet.

Les også: Advarer mot å demonisere alle dieselmotorer

Følgende kommuner blir unntatt fra kravet om nullvekst i biltrafikken:

I hovedstadsregionen:

Dagens Hurum og Røyken kommuner i Buskerud, som i 2020 skal innlemmes i Asker kommune, samt Rømskog kommune i Østfold, som samtidig skal innlemmes i Aurskog-Høland kommune.

Hele resten av Oslo og Akershus, inkludert grisgrendte kommuner som Aurskog-Høland og Hurdal, er derimot omfattet av nullvekstkravet.

Les også: River vestkantvillaer for 2,5 milliarder

Nullvekst i Fjell

I Bergens-regionen:

Dagens Øygarden, Sund, Radøy, Meland og Fusa kommuner.

Øygarden og Sund blir fra 2020 slått sammen med Fjell til nye Øygarden kommune. Bare den delen av den nye kommunen som i dag er Fjell kommune skal være en del av nullvekstkravet.

Radøy og Meland kommuner blir fra 2020 slått sammen med Lindås til nye Alver kommune. Bare den delen av den nye kommunen som i dag er Lindås kommune skal være en del av nullvekstkravet.

Fusa kommune blir fra 2020 slått sammen med Os kommune til nye Bjørnafjorden kommune. Bare den delen av den nye kommunen som i dag er Os kommune skal være en del av nullvekstkravet.

Les også: «Dette er begynnelsen på slutten for bensin- og dieselbilene»

Klæbu utenfor

I Trondheims-regionen:

Dagens Klæbu kommune blir fra 2020 en del av Trondheim kommune. Men dagens Klæbu blir ikke omfattet av nullvekstkravet.

På Nord-Jæren:

Dagens Finnøy og Rennesøy kommuner blir fra 2020 slått sammen med Stavanger kommune. Dagens Forsand kommune blir samtidig slått sammen med Sandnes kommune.

Bare den delen av de nye kommunene som i dag er i Stavanger og Sandnes kommuner skal være en del av nullvekstkravet.

Les også: Begrenser adgang etter bompengeprotest