JA, TAKK: Folk har blitt mer positive til bompenger det siste året, viser en ny undersøkelse. Foto: Tomm W. Christiansen

Ny undersøkelse om bompenger i stor-Oslo:

Mer fornøyd med flere bommer

En ny undersøkelse viser at folk i Oslo-området var mer positive til bompenger i fjor enn året før, til tross for nye bommer og endret takstsystem.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Antallet bomstasjoner inn og ut av Oslo økte i fjor fra 54 til 83.

Bompenger ble den store kampsaken i kommunevalgkampen i fjor, og i flere av de store byene fikk Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) politisk makt.

I Oslo fikk FNB inn fire representanter i bystyret, men en av disse har senere blitt uavhengig.

Nå viser en ny undersøkelse Norfakta Markedsanalyse har gjort på oppdrag for Statens vegvesen blant folk i Oslo og de omkringliggende kommunene, at 59 prosent av befolkningen i Oslo er positive til bompenger.

I alt 50 prosent av befolkningen i Oslo-området sier i 2019 ordningen med bompenger er meget positiv eller ganske positiv.

Med det har holdningene i befolkningen endret seg siden 2018 da 44 prosent var positive til bompenger. Andelen som er meget eller ganske negative til bompenger, var på 52 prosent i 2018 og 45 prosent i 2019.

– Oslofolk elsker bomringen

I 2019 kom det nye bommer, og det ble innført en nytt takstsystem i Oslo.

Fungerende byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Arild Hermstad (MDG), mener det er positivt nytt at folk blir mer positive til bompenger.

– Det er gledelig at stadig flere Oslofolk elsker bomringen. Folk flest ønsker seg renere luft, bedre kollektivtrafikk og tryggere skoleveier, og mindre biltrafikk. Det gjør meg optimistisk når vi nå skal i gang med forhandlinger om endringer i bompengesystemet i Oslo-regionen, sier Hermstad i en epost til NTB, og viser til at forhandlingene om en ny Oslopakke 3 startet denne uken.

Les også: «Alle ser at dette bompengesystemet ikke er bærekraftig»

Mest negative i Romerike og Follo

Undersøkelsen viser samtidig at 55 prosent av de spurte i det gamle fylket Akershus er negative til bompenger. Mest negative er folk på Romerike med 63 prosent, og i Follo med 58 prosent.

– De mest positive til bomringen finner vi i Oslo, Bærum og Asker, mens folk i Follo og på Romerike er mest negative. Dette kan henge sammen med at det ble etablert bomring på bygrensa mot Romerike og Follo i 2019 og hvor godt kollektivtilbud man har der man bor, sier avdelingsdirektør for Transport øst i Statens vegvesen, Fred Anton Mykland, i en pressemelding.

Folk i Oslo-området har vært mer positive til bompenger tidligere år. Sett bort fra 2018 må man helt tilbake til 2014 for å finne et år da folk i området var mindre positive til bompenger enn de var i fjor.

(©NTB)