REAGERER: Tor André Johnsen vil at bobileiere skal få frakte det antall passasjerer som bobilen har seter til, og ikke bare det antallet det er sengeplasser til. Foto: Fremskrittspartiet
REAGERER: Tor André Johnsen vil at bobileiere skal få frakte det antall passasjerer som bobilen har seter til, og ikke bare det antallet det er sengeplasser til. Foto: Fremskrittspartiet

Spør Hareide om sitteplasser:

Frp ut mot særnorsk bobilregel

Fremskrittspartiet krever at regjeringen endrer en særnorsk bobilregel, hvor bobileieren kan bli rapportert til skatteetaten og risikere stor tilleggsavgift. – Besteforeldre må kunne ta med barnebarna på tur uten at de bryter loven, sier stortingspolitiker Tor André Johnsen (Frp).

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Frp vil fjerne ulogisk bobilregel om antallet sengeplasser.

En av Motors mest leste artikler er saken om den spesielle bobilregelen mange ikke er klar over:

Det er antallet sengeplasser, ikke antallet sitteplasser med setebelter, som avgjør hvor mange man kan være i bobilen.

Dersom det er tre sengeplasser, er bobilen registrert for bare tre personer, selv om det er fire sitteplasser.

Bobiler og campingbiler har en mye lavere avgift enn personbiler fordi de regnes som feriebiler – og ikke er ment for bruk i det daglige.

Les også: Bobiler slipper avgiftsøkning

Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)

Rapporteres til skatteetaten

Blir du stoppet av politiet eller vegvesenet i kontroll med flere personer om bord enn antallet sengeplasser, blir du rapporter til skatteetaten.

– De vil gjøre en vurdering ut fra hver enkelt situasjon. Men du kan bli avkrevd en tilleggsavgift på flere hundre tusen kroner, anslo overingeniør Afshin Khodabandeh i Statens vegvesen da Motor intervjuet han i fjor.

Fremskrittspartiet vil nå den særnorske bobilregelen til livs.

I et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) spør stortingspolitiker Tor André Johnsen (Frp) om samferdselsministeren vil ta initiativ til å endre reglene, slik at bobiler kan registreres for å kunne kjøre med samme antall personer som det er seter – og ikke antall senger.

– Det kan virke som om myndighetene har en teoretisk frykt for at dersom det åpnes for at man lovlig kan kjøre bobil med samme antall personer som det er seter i bilen, vil folk flest bytte ut personbilen med en bobil. Men det er en helt absurd og ubegrunnet frykt, sier Johnsen.

Les også: – I noen bobiler bør du ha en slank kone

– Ulogisk

Han vil derfor ha regelendring.

– Derfor bør det åpnes for at bobiler kan registreres for det antall personer som det er seter til og ikke senger til.

Johnsen mener en endring ikke vil medføre store inntektstap for staten.

– Men det vil gjøre hverdagen enklere for folk flest. Besteforeldre kan ta med barnebarn uten at de bryter loven. Slike ulogiske regler som dette er det viktig å rydde opp i, sier Johnsen.