MANGE SKADER: Forsikringsselskapene får inn rundt 1000 rapporter om biler som er skadet i vaskehaller hvert år. Trolig er tallet mye høyere siden mange ikke melder slike skader.
MANGE SKADER: Forsikringsselskapene får inn rundt 1000 rapporter om biler som er skadet i vaskehaller hvert år. Trolig er tallet mye høyere siden mange ikke melder slike skader.

Opptil 1000 biler skades hvert år

Bilen ødelagt i vaskehall? Dette må du passe på

Hvert år blir nærmere 1000 biler skadet i vaskehaller rundt om i landet, ofte med påfølgende krangel om ansvar og erstatning.

Publisert Sist oppdatert

Ofte er det børste som henger seg opp i og river løs takstativ og antenner eller møkkete børster som lager stygge riper i lakken.

Får du en skade må du ta bilder med mobilen som bevis og varsle betjeningen.

Sjekk vår test: Denne elbilen får knallscore!

En mann åpnet døren og forsøkte å skru av antennen da maskinen startet, men rakk ikke å bli ferdig før vaskebørstene nådde ham. Både mann og bil fikk seg en kraftig såpevask og bilen ble full av vann.

– Det var vanskelig å sette skyldes på noen andre for akkurat dette uhellet. Vi mener det er mellom 500 og 1000 uhell årlig der biler skades i vaskehaller. Gjensidige alene har inntil 200 saker. De fleste løser seg raskt og greit, men i en del av dem oppstår det uenighet om hvem som har ansvaret for skaden, sier Jostein Fleinsjø som er bilekspert hos Gjensidige.

Les også: Kvinner bulker mindre enn menn

- Det kan være usikkerhet om det er feil ved maskinen, eller om bilisten kan skylde seg selv. Av og til er det også dårlig informasjon om hvordan vaskemaskinen skal benyttes. Med noen enkle grep både fra bensinstasjoner og forbrukere kan mye unngås, sier Fleinsjø, som forteller om de typiske skadene i vaskemaskiner:

– Det kan være gjenstander som har festet seg i børstene som skader neste bil ved vask eller slitte og møkkete børster som skraper opp lakken, sier Fleinsjø.

– Børster som henger seg opp i antenner, takstativ og takbokser og skader disse, eller skader lakken når de blir stående å rotere på ett sted over tid er også en årsak som forekommer ofte, sier han.

– Feilplassering av bilen i maskinen og vaskehallens dører som treffer kjøretøyene ved inn- eller utkjøring fra vaskehallen er også noe som kan forekomme. Vi har også hatt tilfeller av bakluker som åpner seg under vask, fordi maskinen påvirker sensorene under baklukene på bilen, fortsetter han.

Les også: Norske bilister krasjet for 5,6 milliarder

Hvis bensinstasjonen har ansvaret, dekkes hele skaden på bensinstasjonens ansvarsforsikring med fratrekk av stasjonens egenandel. Den må stasjonen betale den skadelidte direkte.

Hvis du får ansvaret må du ta skaden på kaskoforsikringen. Har du ikke har kasko, må du bite i det sure eplet og betale skaden selv.

Dersom uhellet er ute bør du gjøre følgende:

  • Ta gjerne bilder med mobiltelefon som bevis for hva som har skjedd
  • Om mulig ta bilder som viser tekniske feil ved maskinen eller dører i hallen
  • Annet som kan dokumenteres gjennom bilder, er mangelfull skilting eller feilinformasjon på stedet om hvordan maskinen skal brukes
  • Finnes det vitner til hendelsen (andre i vaskekøen), noter navn og telefonnummer
  • Informer de ansatte på bensinstasjonen om hva som har skjedd så raskt som mulig etter uhellet
  • Noter navn på de du snakker med, og noter opplysninger som gis
  • Be om å få opplyst hvor maskinen er forsikret, da det eventuelt kan lette ditt eget forsikringsselskaps arbeid
  • Meld skade til forsikringsselskapet inklusiv detaljer om hva som skjedde og hvorfor du tror det skjedde