KJØRER SELV: Basisutgaven av Volvo XC90 er utgangspunkt for den første selvkjørende bilen fra samarbeidsprosjektet til Volvo og Uber. Foto: Volvo Cars

Lanserer produksjonsmodell:

Selvkjørende Uber-Volvo klar for produksjon

Her er produksjonsmodellen av den første bilen Volvo og Uber har utviklet i fellesskap. XC90’en kjører seg selv og skal kunne være en del av Ubers selvkjørende nettverk. Volvo tror selvkjørende biler vil utgjøre en tredjedel av salget deres allerede midt på 2020-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Uber og Volvo har samarbeidet siden 2016 og laget flere prototyper for å akselerere selskapenes utvikling av teknologi til selvkjørende biler, skriver selskapene i en pressemelding.

Volvo har tatt utgangspunkt i basisutgaven av sin stor-SUV XC90 og gitt den funksjoner som enkelt skal kunne tilpasse den Ubers planlagte nettverk for autonome samkjøringstjenster.

I følge Volvo er de viktigste funksjonene knyttet til reservesystemer for styring, bremser og batteri. Disse skal kunne stanse bilen hvis hovedsystemene slutter å virke.

Dessuten har bilen et knippe sensorer som gjør at kan manøvrere trygt i tett trafikkerte bymiljøer.

Volvo og Uber innledet sitt samarbeid i 2016.

Les også: «Selvkjørende biler har negative konsekvenser for samfunnet»

Flere biler kommer

– Vi tror selvkjørende teknologi vil gjøre det mulig for oss å forbedre sikkerheten ytterligere og det er selve fundamentet i selskapet vårt. Innen midten av det neste tiåret forventer vi at en tredjedel av salget vårt vil være fullstendig selvkjørende biler. Samarbeidet med Uber understreker vår ambisjon om å være den foretrukne leverandøren for de ledende samkjøringsselskapene i verden, sier Håkan Samuelsson, CEO og president i Volvo Cars.

Volvo Cars planlegger å bruke samme autonome plattform som i samarbeidet med Uber, når selskapet skal lansere sine fremtidige selvkjørende biler tidlig på 2020-tallet.

Teknologien, som kommer på Volvo Cars biler SPA2-plattform (Scalable Product Architecture), vil ha funksjoner som er utviklet for at bilene skal kunne være selvkjørende på spesielt tilrettelagte områder, som motorveier og ringveier, uten at et menneske må overvåke bilen, heter det fra selskapet.

Les også: Kvinne påkjørt og drept av selvkjørende Uber-Volvo