IKKE KJEDELIG: Allerede forrige Yaris hadde en ganske spenstig design, men nykommeren er lavere og bredere – designmessig synes vi Toyota er i mål med denne. Foto: Knut Moberg

Vi har prøvekjørt 4. generasjon Toyota Yaris:

Smågodt med nogo attåt fra Toyota

LISBOA (Motor): Bygget på ny plattform og utstyrt med nytt hybridsystem, har Toyota klart å gjøre Yaris mer enn aktuell igjen. Det betyr likevel ikke at alt er perfekt.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Lanseringen i full skala av den nye småbilen fra Toyota finner ikke sted før til sommeren, men noen få utvalgte medier har likevel fått lov til å forhånds-prøvekjøre Yaris 4, i før-produksjonsutgave.

Yaris er en viktig bil for Toyota, og noe så sjeldent som en småbil som selger godt i Norge. I fjor var Yaris den tredje mest solgte ikke-ladbare bilen her til lands og nummer tolv totalt på salgsstatistikken som suverent mest solgte småbil.

Ikke rart vi var spente på den helt nye generasjonen – den fjerde siden den første kom i 1999 – som nærmer seg markedslansering.

Vi tilbragte mye mer tid med utviklingsingeniørene og produktspesialistene denne gangen, enn på veien med selve bilen. Det er for øvrig kun snakk om Yaris hybrid, da det er den eneste aktuelle for det norske markedet.

Bilens utseende med et lett sporty tilsnitt, mer dynamisk, kompakt og velbalansert enn før, har vært kjent en stund. Ikke bare er bilen mer snerten å se på, men også mindre enn forgjengeren.

Det er noe som bryter med en trend som har vært vanlig i bilindustrien i mange år.

Les også: Her er alle Motors biltester

Liten, men romslig

I rene tall går det tydelig frem at nye Yaris er av de minste bilene i klassen. Nye Yaris er en halv centimeter kortere enn forgjengeren (nå 394 centimeter) og hele fire centimeter lavere (147 cm), men fem centimeter bredere (175 cm). Den har samtidig fått fem centimeter lengre akselavstand.

Særlig lanseringsmodellen forsterker det optiske inntrykket av en mindre bil med sin heftige rødfarge med en rekke svartlakkerte flater – ikke minst den svarte øvre delen av hekken.

Med de noe mer kompakte dimensjonene følger, tross mer rikholdig utstyr enn før, noe lavere vekt: Nye Yaris skal være 20 kilo lettere enn tidligere.

Det som er oppsiktsvekkende, er at Yaris likevel er blitt romsligere innvendig.

Det er den mye mer effektivt designede TNGA-plattformen (Toyota New Global Architecture) som har muliggjort dette. For første gang benyttes den i det vi i Norge kaller småbil-segmentet, i bransjen kjent som B-segmentet. Den går under betegnelsen GAB (RAV4 og nye Camry er basert på GAK, mens Prius, Corolla og C-HR bygges over GAC).

Les også: Sjekk våre Toyota-tester her

BRUKERVENNLIG: Førermiljøet i Yaris er blitt forbilledlig intuitivt, og det opplevde kvalitetsnivået holder mål.

Stor nok for lange menn

Faktisk kunne undertegnede på 188 cm sitte helt greit i baksetet bak den to meter høye utviklingssjefen for Yaris, Luc Nuyt, som hadde satt seg i forsetet for å demonstrere fordelene med den nye produktarkitekturen, med lavere sitteposisjon og likevel godt utsyn fremover og bedre muligheter for justering av rattet - som dessuten er blitt mindre, og har fått en mer vertikal stilling, enn før.

Økt bredde har gjort det mulig å flytte sitteplassene lenger ut mot sidene, hvilket også bidrar til å gi bedre romslighetsfølelse.

Bak rattet er sittestillingen bedre og mer naturlig enn før.

Kvalitetsfølelsen i interiøret er løftet i forhold til tidligere, og befinner seg nå på et godt nivå, uten å være klasseledende. Men brukervennligheten er forbedret og prinsippet er det utmerkede «Hands on the wheel – eyes on the road».

Les også: Ny Toyota bremser hvis du panikk-gasser

NÅ HELT OK: Bedre sitteposisjon og godt oversyn har snudd et minus i gamle til et pluss i den nye Yaris.

Hjul nærmere hjørnene

Det kompakte rattet faller lett i hånden, og multifunksjonsbryterne er enkle og intuitive å betjene. Cockpit-følelsen med kompakt, men oversiktlig digital instrumentering, gir en følelse av å ha god kontroll bak rattet – godt hjulpet i testbilen av et head-up display.

For å forbedre kjøredynamikk og sikkerhet, har Toyota jobbet mye med stivheten i struktur og karosseri. Denne skal være 37 prosent høyere enn tidligere og sjefsingeniøren viser oss detaljert hvordan dette er oppnådd på et avkledd metallskjelett på hjul, men uten karosseri, som viser bilens struktur svært tydelig.

Av andre grep som skal fremme bedre kjøredynamikk, fremhever ingeniørene torsjonsakselen i bakstillingen, som er vesentlig stivere enn før, og bilens lavere tyngdepunkt i tillegg til at hjulene er plassert nærmere hjørnene av bilen.

Førsteinntrykkene av kjøreopplevelsen skal vi komme nærmere tilbake til, men at bilen er strammet betydelig opp, er det ingen tvil om.

Les også: Vurderer endring for angrende RAV4-kunder

Ny hybrid drivlinje

Drivlinjen – altså alt fra energikilde til motorisering og kraftoverføring til hjulene – er basert på hybridsystemet Toyota har videreutviklet i flere etapper siden den første dukket opp på Prius i 1997. I Yaris er bruken av hybridsystemet av nyere dato – den dukket først opp i 2012, og fikk en vesentlig oppgradering i 2017.

Og nå er det première på en ny generasjon, som hybrideksperten Stefan Ramaekers forteller oss er et stort sprang fremover. En ny 1,5-liters, 3-sylindret bensinmotor, samarbeider med to elektriske motorer – en hovedmotor og en startmotor/generator som også kommuniserer mellom den øvrige motoriseringen og den planetgirbaserte, trinnløse transmisjonen som overfører kreftene til forhjulene.

Kombinert effekt er nå 116 hestekrefter, mot 100 tidligere.

Dreiemomentet fra elmotoren er maksimalt 141 newtonmeter, mens bensinmotoren tidvis vil bidra med opptil 120 newtonmeter, selv om Ramaekers understreker at under normal kjøring vil mer enn halvparten av fremdriften foregå kun på strøm.

Maksimalt turtall er 17.000 omdreininger per minutt, opp fra 13.000 tidligere. Dette muliggjør en større grad av kjøring på strøm – bensinmotoren vil så å si systematisk stanges av så snart man slipper gassen og det opp til 130 kilometer i timen.

Sprekere enn før

Logisk nok er bilens ytelsestall noe forbedret fra forrige generasjon:

0-100 km/t skal ta 10,3 sekunder, som er sprekt nok i denne klassen, og toppfarten, i den grad det spiller noen rolle, er 175 km/t.

Oppgitt forbruk etter WLTP-standarden: 0,37 liter per mil og tilhørende CO2-utslipp på 86 gram per kilometer (korrigert til den gamle normen NEDC, ville dette gitt oppgitte tall på 0,29 l/mil og 64 g/km).

Det vil i vesentlig større grad enn før være ren eldrift som står for kjøringen, mye på grunn av nye litiumion-batteriet. Det er luftkjølt via utluftningen fra kupéen.

NØKKELTALL: Luc Nuyts, hovedansvarlig for utviklingen av Yaris, viser hvor mye bedre 4. generasjon er i forhold til forgjengeren.

Første kjøretest

Vi fikk ingen grundig kjøretest, men nok til noen førsteinntrykk. Det kan bli justeringer på bilen før den går i serieproduksjon, derfor den kamuflasjelignende «dekoren» langs karosseriets nedre del.

Med det samme vi starter opp, merker vi oss en mer spontan reaksjon fra drivverket enn den forgjengeren byr på – bilen akselererer mer merkbart og kraftfullt fra start.

Etter de første hundretalls metrene i relativ stillhet, mens kun elektromotoren besørger fremdriften, fyrer 1,5-literens tre sylindre opp – og det høres. Om det er blitt spart på noe, er det ikke umulig at det er lyddemping, for vi hører mer motordur enn forventet.

Etter hvert som normal driftstemperatur oppnås, og under kjøring på flatmark, roer imidlertid lydbildet seg, og vi merker oss fravær av påtrengende rullestøy. Men gir vi gass ut av en sving eller opp en bakke, durer det hørbart der fremme.

Når det er sagt, er det ikke utenkelig at det faktum at motoren slås av hver gang vi letter på gasspedalen (ja, for det stemmer!) gjør at vi legger desto mer merke til den hver gang den starter opp igjen.

Les også: Toyota og Subaru skal lage el-SUV sammen

HYBRID-GURU: Stefan Ramaekers kan hybridteknologien til Toyota på fingrene og gir oss full innsikt i de tekniske detaljene – med tydelig stolthet.

Dempingen imponerer ikke

På dårlig vedlikeholdte veier merker vi at små ujevnheter effektivt og uten støy filtreres vekk av bilens dempere. Derimot merkes større ujevnheter godt, i form av slag gjennom understellet, og bevegelser i bakvognen under retningsendring.

Mykere fjæring klarer ikke her å veie opp for stivere torsjonsaksel bak under slike forhold. Men kjøredynamikken er utvilsomt bedre.

Løftet om «Vi skal aldri mer lage en kjedelig bil» merkes godt – til og med i lille Yaris!

Førsteinntrykkene vi fikk av retningsstabilitet, styrepresisjon og forstellets evne til å gjøre det sjåføren beordrer det til, er i hvert fall svært gode. At hybriden byr på mer krefter, og dessuten mer trekkraft i mellomregisteret der det trengs, hjelper godt, særlig ut av svingen.

På transportetappene gir dette seg uttrykk i ganske god forbikjøringevne - viktigere enn de 10,3 sekundene fra 0 til 100 er under landeveiskjøring de 8,1 sekundene det tar å akselerere fra 80 til 120 km/t, en merkbar forbedring på over to sekunder fra forgjengeren.

Sikkerhet direkte fra Lexus

Yaris kommer med forbedret sikkerhetsutstyr, blant annet med kollisjonspute i midtkonsollen. Bilen får samme sikkerhetsløsning som Lexus-flaggskipene.

Den er foreløpig ikke testet i Euro NCAP, men produsenten virker rimelig trygg på å oppnå høyeste score med fem stjerner.

PS: Internasjonale prøvekjøringer av den nye Yaris finner sted i juni og de første bilene kommer til Norge i august. Først da kommer også prisene på bilen i Norge.