NULL STJERNER: Fiat Punto, som kom på markedet i 2005 og ikke er særlig forandret siden, har fått null stjerner i EuroNCAPs kollisjonstest. Bilen selges ikke i Norge nå. Foto: EuroNCAP
NULL STJERNER: Fiat Punto, som kom på markedet i 2005 og ikke er særlig forandret siden, har fått null stjerner i EuroNCAPs kollisjonstest. Bilen selges ikke i Norge nå. Foto: EuroNCAP

For første gang får en bil null stjerner i EuroNCAP:

Er dette tidenes mest utrygge bil?

For første gang har en bil fått null stjerner av EuroNCAP. Den tvilsomme æren tilfaller Fiat Punto. Samtidig får nykommerne Hyundai Kona og Kia Stonic begge toppscore.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har EuroNCAP skjerpet kravene for toppkarakterer i kollisjonstesten.

Blant annet må bilene nå ha flere førerstøtte-systemer som skal forhindre at du havner i en ulykke. Uten for eksempel automatisk bybrems med fotgjengergjenkjenning eller kollisjonsvarsling vil ikke bilen kunne få fem stjerner.

Les også: Dette er bilnyhetene i 2018

For at bilkjøperne skal kunne gjøre en rettferdig sammenlikning mellom biler som har vært på markedet noen år og dagens ny biler, har EuroNCAP i årets siste testrunde, tatt med flere biler som tidligere har oppnådd gode karakterer.

Det mest oppsiktsvekkende resultatet er det Fiat Punto, som har vært i salg siden 2005, som står for. Den får null stjerner i testen.

Sikkerheten til passasjerene tilfredsstiller fortsatt kravet til to stjerner, men den har ingen førerstøttesystemer i det hele tatt. Punto selges for tiden ikke i Norge.

I årets siste test fra EuroNCAP får Hyundai Kona, Kia Stinger, Jaguar F-Pace, BMW 6-serie og Kia Stonic alle toppkarakteren fem stjerner.

Dacia Duster 2 får bare tre.

Mer dramatisk er det at flere eldre biler blir fratatt stjerner, blant annet på grunn av manglende sikkerhetsutstyr. 

Les også: Telefonbruk bak rattet drepte fire

Av de andre eldre bilene, er det bare Toyota Yaris som beholder sine fem stjerner.

Alfa Romeo Giulietta, Ford C-Max og Grand C-Max, Opel Karl, DS 3 og Toyota Aygo, mister stjerner og får karakteren tre stjerner.

Noen av disse bilene kan levers med sikkerhetspakker som ekstrautstyr. Det vil i så fall kunne betyr en ekstra stjerne.

Av de nye bilene som er testet, er Hyundai Kona og Kia Stonic de mest aktuelle for Norge. Begge fikk fem stjerner.

Les også: Dette er de sikreste bruktbilene for barn

– Det har kommet mange nye gode biler i 2017 som tilfredsstiller alle krav til toppkarakteren fem stjerner i EuroNCAPs test. Småbiler som VW Polo, Ford Fiesta og Seat Ibiza har nå avansert sikkerhetsteknologi som standard og tilbyr det beste i aktiv og passiv sikkerhet. Det faktum at biler som har vært på markedet noen år ikke kan konkurrere på sikkerhet med de aller nyeste, viser bare hvor raskt utviklingen går når det gjelder sikkerhet. De bilprodusentene som ikke tar jobben med å holde sine biler oppdatert til høyeste standard blir hengende etter. Det viser denne testen klart, sier EuroNCAPs generalsekretær  Michiel van Ratingen.

RESULTATER FRA SISTE TEST 2017

Fem stjerner

BMW 6-serie

Hyundai Kona

Jaguar F-Pace

Kia Stinger

Kia Stonic (med sikkerhetspakke)

Toyota Yaris (fra 2011)

Tre stjerner

Dacia Duster 2

MG ZS crossover

Alfa Romeo Giulietta (fra 2009)

DS3 (fra 2009)

Ford C-Max (fra 2010)

Ford Grand C-Max (fra 2010)

Opel Karl (fra 2015)

Toyota Aygo (fra 2014)

Null stjerner

Fiat Punto (fra 2005)