VINNERNE: Espen Blåfjelldal og Helen Austad ved Valdres Mathus i Bagn i Oppland, er opptatt av raushet og kvalitet i alt de gjør. Det brakte dem helt til topps i NAF-magasinet Motors kåring av Årets veimat 2016. Foto: Mette Randem

ÅRETS VEIMAT-VINNER 2016: VALDRES MATHUS

– Vi har jobbet hardt for dette

Valdres Mathus er vinneren av Årets veimat 2016. På et kjøpesenter i Valdres i Oppland, får du en veimatopplevelse i særklasse. Vinneren ble kåret etter at NAF-magasinet Motor i sommer har testet 70 spisesteder over hele landet.

Publisert

– Det er uvirkelig og fantastisk gøy å få denne påskjønnelsen. Vi har jobbet hardt for å levere god mat til veifarende, sier Espen Blåfjelldal, som sammen med Helen Austad drives Valdres Mathus.


Her får du alt fra sjåførfrokost og gode burgere, til biff. Men glem biffsnadder og slapp pommes frites. Her er burgeren laget av kjøtt fra okser som beiter i fjellet hele sommeren. Hamburgerbrødet er bakt etter oppskrift fra Espen Blåfjelldal som er sjef på kjøkkenet. Løkmarmeladen gir burgeren litt sødme, og til og med ketchupen er hjemmelaget – og alt servert på en flott skiferhelle.

Eller kanskje vil du heller ha rømmegrøt som lages på huset etter gammel Valdresoppskrift. Spekepølsen er også lokal, mensskinken godt kan være en modnet Santa Kristina-skinke fra Mjøstraktene - eller en ekte italiensk parmaskinke.

10 trivelige overnattingssteder i Norge

– VI SKAL FORTSETTE å finne de gode historiene og de gode råvarene, og vi jobber for å kunne servere enda flere lokale råvarer med tiden, men jeg synes også at vi må kunne fylle opp med gode råvarer utenfra. Jeg er Italia-frelst og er i Italia flere ganger i året, sier Espen Blåfjelldal.
Han og Helen Austad arbeider etter mottoet at det skal  være raushet i alt de gjør, det gjelder både i mat og i service.
– Du skal bli tatt godt i mot, samtidig som du skal få en god matopplevelse, sier Espen. 

HJEMMELAGET OG GODT: Burgeren er laget av kjøtt fra okser som går ute og beiter i fjellet hele sommeren, og karamellpuddingen er naturligvis hjemmelaget.

MED HJELP fra Motors lesere og fra NAFs lokalavdelinger, mottok vi nominasjoner på til sammen 97 spisesteder over hele landet. Etter å ha luket ut de stedene som ikke oppfylte kriteriene om beliggenhet, åpningstider og type serveringssted, satt vi igjen med 70 steder som vi har besøkt og sjekket. Noen av stedene er besøkt flere ganger.

Se alle de nominerte til Årets veimat 2016

GANSKE TIDLIG pekte Valdres Mathus seg ut som en mulig vinner på grunn av maten, menyen, råvarene, imøtekommenheten og bevisstheten rundt det de driver med. De var blant finalistene da Motor kåret Årets veimat i fjor. Da nådde de ikke helt opp konkurranse med Trattoria Capri i Varangerbotn.

asdasd

Den familiedrevne restauranten i Finnmark  holder fortsatt like høy standard, men i år har Valdres mathus løftet seg det lille ekstra som gjør at de havner helt i toppen ved siden av Trattoria Capri. 

Se hvem som vant Årets veimat i 2015

AV DE 70 spisestedene vi har besøkt, har vi plukket ut 13 finalister (inkludert årets vinner) i tillegg til de 12 vi valgte ut i fjor (inkludert fjorårets vinner). Finalistene skiller seg ut ved at de serverer god mat av gode råvarer, og at prisen står i forhold til kvaliteten på maten. 

ETT AV DISSE stedene er Lokstallen, ved bredden av Randsfjorden ved Brandbu i Oppland. Benedikte Ferner driver spisested og butikk i en gammel lokomotivstall sammen med samboeren Aage Hvinden og den engelske kokken Philip Womersley.

– Vi vil at Lokstallen skal være en overraskelse. Vi serverer ikke den maten du vanligvis får langs veien, og de fleste setter stor pris på det, sier Benedikte.

UNORSK OG MORSOMT: Philip Womersley er engelsk og kokk på Lokstallen i Brandbu, en av våre favoritter.

Den gamle mursteinsbygningen har høye, buede vinduer og porselenstallerkener på veggene. Ser du godt etter finner du både kong Olav og kronprinsesse Märtha i porselen på veggen. (Kong Olav var Benedikte Ferners bestefar). Men bortsett fra det er det ikke mye formelt over interiøret. På bordene står store Norges-glass fylt med pærer, bringebær og andre ting som kokken selv har syltet.
- Vi vil servere grønn og naturlig mat laget fra bunnen av, sier Philip Womersley.

RENE RÅVARER: Benedikte Ferner og Philip Womersley på Lokstallen er opptatt av rene og naturlige råvarer.

DET OPPSUMMERER egentlig det som kjennetegner vinnerne og finalistene i Årets veimat. Maten trenger ikke å være avansert eller kreativ, men den skal være god, den skal være hjemmelaget og av gode råvarer. Når du tar en pause underveis, skal det ikke bare være av ren nødvendighet, men også gi et godt avbrekk som gjør deg klar for veien videre.

25 gode spisesteder
Dette er spisestedene som anbefales spesielt av NAF-magasinet Motor. Vi har sjekket opp fjorårets finalister samt funnet nye finalister langs veien, basert på våre leseres nominasjoner.
Helt på topp kommer de to vinnerne.

Valdres mathus (2016) 2930 Sør-Aurdal, Oppland. Ved E16.

Trattoria Capri (2015) Fjordgården, 9840 Varangerbotn, Finnmark. I krysset E75 og E6.

Dette er våre finalister:

Bakergaarden Café, Storgata 14, 1870 Ørje, Østfold. Ved E18. Hyggelig gammeldags bakeri med sjel, god småmat i rikelige porsjoner. Her har de salater, hjemmelaget brød og smørbrød. Fantastisk utvalg av hjemmelagde kaker!

Bens kafé, Sørlandsveien 525, 4376 Helleland, Rogaland. Ved E39. Enkelt og skikkelig. Fisken serveres nystekt med rømme og løk. Kjøttkaker og lasagne er hjemmelaget, og den rause omeletten er laget av egg fra nabogården. Rent og hyggelig.

Bergtatt bistro, Myrovegen 15, 3570 Ål, Buskerud. Ved RV7. All maten er hjemmelaget, også burgerne. Stor burgermeny, men også fjellørret og en del lokale råvarer. Veldig hyggelig betjening, og masse boltreplass for unger. 

Bios, Sentrum 5, 9151 Storslett, Troms. Ved E6. Ikke så stor, men veldig fristende meny. Fersk fisk og hjemmelagde kaker, blant annet. Godt utvalg av drikkevarer. Nøkterne priser. Et trivelig sted for en god pause.

Byrkjedalstunet, 4335 Dirdal, Rogaland. Ved RV45. Menyen er liten, men all mat er hjemmelaget, og på barnemenyen er det ikke spor av nuggets. Du kan kjøpe nybakte boller, ferskt brød og knekkebrød fra bakeriet.

Er-An Veikro, Byvegen 930, 5212 Søfteland, Hordaland. Ved E39. Amerikansk diner i Hordaland. Først og fremst tradisjonelle burgere, men også reinsdyrkarbonader og fiskeburgere, blant annet. Fjellørret på barnemenyen, med potetstappe og råkost. Kjent for god softis.

Haukeliseter, Haukelivegen 2914, 3895 Edland, Telemark. Ved E134. Høyt til fjells med utsikt mot vann og snøkledte fjell. Buffet og a la carte med rømmegrøt, kjøttkaker og reinskav. Gode smaker.

Laksforsen Turistcafe, 8680 Grane, Nordland. Ved E6. Spesialiteten er kokt laks som innfrir forventningene. Vi spiste også karamellpudding som var hjemmelaget og lekkert presentert. Veldig hyggelig lokale og upåklagelig service.

Lampeland hotell, kafeen, Stasjonsvegen 4, 3623 Lampeland, Buskerud. Ved FV40. Stort utvalg av lunsj- og middagsretter, pizzameny og gatekjøkkenmeny. Mye hjemmelaget mat. Lite hyggelig lokale med tremøbler.

Lokstallen, Røykenviklinna 412, 2760 Brandbu, Oppland. Ved RV34. God mat, blant annet mange gode salater. God kaffe. Fantastisk service, og et veldig fint lokale, med butikk i andre etasje.

Malmplassen Gjestegård, 2540 Tolga, Hedmark. Ved RV 30. Sjarmerende er stikkordet her. Mye vilje, mange smil og maten smaker godt. Fin beliggenhet ved elva.

Marché Holmestrand, Grelland 2, 3080 Holmestrand, Vestfold. Ved E18. Marché er en kjede, og kvaliteten varierer, men denne er overraskende bra. Flere kokker i sving. Fin salatbar, ferskpressete juicer og hjemmebakte kaker, og lett å orientere seg på tross av mange valg.

Nordnes kro, Nordnes, 8255 Røkland, Nordland. Ved E6. Her kjører de buffet, ikke sofistikert, men vellaget og tradisjonell. Innslag av lokale råvarer og retter, som panna cotta på tjukkmjølk.

Oldemors karjol, Prestmovegen 2, 3520 Jevnaker, Oppland. Ved E16. Et solid sted med tradisjonell mat. Ikke alt for mange retter, til gjengjeld smaker alt godt. God stemning, hyggelige og rene toaletter.

Sanngrund, Oslovegen 910, 2100 Skarnes, Hedmark. Ved E16. God varm mat. Lett å orientere seg, kjører tre dagens retter i tillegg til menyen. Mulig for barn å få halv porsjon av dagens. Nyoppusset.

SANS Bergmannskroa, Torfinn Bjørnaas plass 1, 7332 Løkken Verk, Trøndelag. Ved RV700.  Kroa i det gamle gruvesamfunnet på Løkken verk serverer god, tradisjonsrik mat. Selvsagt hjemmelaget og i passe porsjoner. Godt flatbrød.

Senjastua, Laukhellaveien 2, 9303 Silsand, Troms. Ved RV86. Tradisjonell kro som serverer lokale spesialiteter som seibiff, kvalbiff, torsketunger, boknafisk og fiskegrateng. Et trygt valg. Rause porsjoner.

Skaslien Gjestgiveri, Solørvegen 1127, 2260 Kirkenær, Hedmark. Ved RV2. Skaslien er kanskje mer restaurant enn veikro,  men like fullt et spisested langs veien. Nydelig mat og et behagelig sted å stoppe.

Skeid Kro, Skeimoplassen 8, 2690 Skjåk, Oppland. Ved RV15. Godt håndverk og variert mat til en billig penge. I tillegg er det rent, lyst og utrolig imøtekommende.

Sofias Café og Bar (Bardøla Høyfjellshotell), Bardølavegen 33, 3580 Geilo, Buskerud. Ved RV7. Veldig godt, enten det var fisk, salat eller burger. Hjemmelaget brød. Gode desserter. Her er det også mulig å ta med mat. Pluss for gode drikkevarer, som hjemmelaget iste og smoothies.  

Toget café, Flåm, 5742 Aurland, Sogn og Fjordane. Ved E16. Liten meny, men alt er hjemmelaget. Pizza med fin, tynn bunn og lokal skinke og lokal pepperoni, hjemmebakte brødblingser med laks, blant annet. Et hyggelig sted for en pause.

2stone Express, Smedgaten 9, 1850 Mysen, Østfold. Ved RV22/E18. Pizza og annen småmat lages i pizzaovner på gass. Det hele går veldig raskt og pakkes inn i lure pakker som du kan ta med i bilen. Hyggelig service og hyggelige priser. Du kan sitte ute og spise om sommeren, men ikke noe sted å sitte vinterstid.

Vollan Gjestestue, Torgveien 2, 9040 Nordkjosbotn, Troms. Ved E6. Her er det hjemmelaget husmannskost. Rent, ordentlig og trivelig. Kaker og desserter er også hjemmelagde. Et solid stoppested.