BILINTERESSERT: Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og programleder i TV3 Luksusfellen. I tillegg er han bilinteressert.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen om korona og bilkjøp:

– Har du penger kan du gjøre bilkupp

– Ikke slutt å bruke penger. Kjøp bil dersom du ikke er rammet av koronakrisen, sier forbrukerøkonom og programleder Magne Gundersen. Han tror det er mulig å gjøre kupp i bilmarkedet nå.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Hva nå med koronautbrudd og bilkjøp? Motor har spurt eksperter om råd.

Koronautbruddet kan påvirke privatøkonomien til svært mange av oss, ikke minst dem som vurderer å kjøpe seg ny bil. Hva er ditt viktigste råd til dem?

– Det går et skille mellom de som rammes og de som har inntekt som før. De som rammes bør holde igjen. Er du permittert, sett bilkjøpet på vent.  De som ikke rammes kan følge planen sin. Men selv de er litt forsiktigere nå, som en naturlig refleks. De setter ting litt på vent. Noen er for forsiktige, og det er litt dumt. Ikke slutt å bruke penger, det vil forlenge den økonomiske krisen.

Fører korona-krisen til at vi kan gjøre «korona-kupp» på bilkjøpet - eller tror du for mange tenker slik til at kupp er umulig?

– De som er nødt til å selge bilen sin må bare godta det budet de får. De som sitter med cash kan derfor gjøre kupp.

Hva vil du anbefale dem som står i kø med bestilling på ny elbil?

– Hvis du ikke har råd må du sette på full brems og ikke gjennomføre kjøpet. Jeg oppfordrer alle bilimportører til å være romslige og bidra i dugnaden, og ikke tvinge de som er permittert eller står helt uten inntekt til å gjennomføre et bilkjøp de for en stund siden var i stand til å gjøre, men som de nå ikke har råd til.

 Hva bør du tenke på ved salg av bruktbil?

– Hvis du må selge bilen din fordi du trenger penger kjapt, er det viktig å ikke gi inntrykk av det til potensielle kjøpere. Da får du bare skambud.

Les også: Så lenge vil fossilbilene dominere

– Det blir mindre nybilsalg, som kan føre til prispress ned. Samtidig er kronen svak, og på sikt vil bilprisene måtte gå opp. Dette trekker i forskjellige retninger.

Det kan også hende at  koronakrisen forsterker endringer for hvordan vi har bil. Flere kan ønske å lease,  eller gå inn på bildeling, bilabonnement og bilkollektiv fordi det blir mer fokus på kostnader. Mange må være mer nøysomme og holde litt igjen, og regne mer på de store utgiftene, slik som bil er i privatøkonomien.

Er det grunn til på tro at bruktbilprisene faller i månedene som kommer?

– En del vil vurdere brukt i stedet for nytt. Det kan dra opp bruktbilprisene. Noen vil også kutte antall biler i husstanden. Det kan dra prisene nedover. Hva som blir resultatet blir spennende. Kanskje vil de eldste elbilene med lav rekkevidde slite litt. De blir mindre attraktive, tror jeg.

Bør man utsette bilskifte litt, dersom man kan ha bilen man eier nå litt til?

– Det er alltid god økonomi. Også nå.

Tror du korona-krisen vil gjøre det mer sannsynlig at regjeringen innfører avgifter på elbiler?

– Nå brukes det så mye penger på koronakrisen at dette er et felt de kanskje vil hente inn penger på. Men de endrer ikke planen om avgiftsfritak ut 2021. Etter det er imidlertid mitt tips at da kommer det avgifter på elbil. Om de blir like høye som på bensin- og dieselbiler er jeg ikke sikker på, men jeg er overbevist om at det ikke blir fullt avgiftsfritak etter 2021.

Les også: Dette er elbillanseringene i 2020