FLERE FORDELER: For deg som bileier er det flere fordeler med den nye trafikkforsikringsavgiften sammenliknet med årsavgiften. Foto: Dreamstime
FLERE FORDELER: For deg som bileier er det flere fordeler med den nye trafikkforsikringsavgiften sammenliknet med årsavgiften. Foto: Dreamstime

Årsavgiften forsvinner:

12 spørsmål og svar om den nye trafikkforsikringsavgiften

I 2018 forsvinner den gamle årsavgiften. I stedet kommer en trafikkforsikringsavgift som forsikringsselskapet ditt skal kreve inn. Den blir like høy som årsavgiften, men staten slipper å sende ut 3,5 millioner fakturaer og sparer 62 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

For deg gir den nye ordningen flere fordeler. Du kan dele opp avgiften i opptil 12 avdrag og dersom du selger bilen din midt i året, vil ikke den nye eieren kunne fortsette å kjøre på årsavgiften du allerede har betalt.

I tillegg får forsikringsbransjen bedre oversikt over de 135.000 kjøretøyene som i dag er uforsikret.

Det er fortsatt Stortinget som fastsetter størrelsen på den nye avgiften i forbindelse med statsbudsjettet. Alle inntektene fra avgiften går til staten.

Det er mange spørsmål rundt den nye avgiften. Her er svarene på 12 av de viktigste.

Les også: Slik sparer du 30.000 i bilregnskapet

1. Hva er trafikkforsikringsavgiften til Staten?

En ny avgift som erstatter årsavgiften for kjøretøy. Den skal innkreves av selskapet der kjøretøyet ditt er forsikret.

2. Hvilke kjøretøyer får trafikkforsikringsavgift?

Alle kjøretøyer med tillatt totalvekt opptil 7500 kilo. Tyngre kjøretøyer må betale vektårsavgift.

3. Hva skjer om jeg har solgt kjøretøyet mitt?

Så lenge du har sagt opp forsikringen på kjøretøyet ditt, trenger du ikke å betale denne avgiften. Når du selger må du sørger for å levere inn salgsmelding til Statens Vegvesen, slik at ny eier blir registrert.

Les også: Dette er bilene som går først i vrakpressa

4. Når starter innkrevingen av avgiften?

For 2017 har du allerede betalt vanlig årsavgift til staten. Enkelte forsikringsselskaper har imidlertid startet innkrevingen av deler av trafikkforsikringsavgiften for 2018 dersom du har en forsikring som går fra 2017 og inn i 2018.

5. Får jeg lavere trafikkforsikringsavgift dersom jeg har høy bonus på forsikringen?

Nei, denne avgiften påvirkes ikke av bonusen eller forsikringspremien.

6. Jeg kjører bare litt hvert år. Får jeg lavere trafikkforsikringsavgift?

Nei. Den er en fast sum og påvirkes ikke av kjørelengden.

7. Er det forskjellig avgift om jeg kjører bensin, diesel eller elektrisk?

Ja. På samme måte som årsavgiften vil det være lavere avgift for bensin enn diesel. Elbiler har enda lavere avgift.

Les også: Ny forbrukstest kan gjøre bilene 100.000 dyrere

8. Må jeg betale hele avgiften på en gang slik som årsavgiften?

Nei. Dersom du betaler forsikringen i flere årlige rater, vil det samme skje med trafikkforsikringsavgiften. Betaler du forsikringen fire ganger i året, vil også avgiften bli delt i fire.

9. Hvor høy er trafikkforsikringsavgiften?

Den vedtas av Stortinget hvert år i forbindelse med statsbudsjettet på samme måte som årsavgiften. For 2017 var årsavgiften for eksempel 2820 kroner for bensinbiler og 1960 kroner for motorsykler.

10. Hva skjer dersom jeg ikke betaler avgiften?

Dersom du ikke betaler forsikringspremien eller trafikkforsikringsavgiften, vil forsikringsselskapet sende en purring. Deretter si opp forsikringsavtalen og sende kravet til inkasso. Bilen din vil bli avskiltet av politi i en kontroll på veien.

11. Jeg bruker ikke bilen min. Skal jeg likevel betale avgiften?

Så lenge du har skilter på bilen er det påbudt å ha ansvarsforsikring. Så lenge du har ansvarsforsikring på bilen din, må du betale trafikkforsikringsavgiften. For å slippe avgiften må du levere inn skiltene til kjøretøyet. Du kan likevel tegne brann- og tyveriforsikring på bilen.

12. Hva skjer om jeg selger bilen min midt i året?

Du slipper problemet med at en ny eier vil kunne kjøre videre ut året på årsavgiften som du har betalt. Dette skaper mange konflikter i dag. Så fort den nye eieren tegner forsikring på bilen, vil han også få krav om trafikkavgift.