VIL HA LAVERE AVGIFTER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum foreslår reduksjon i drivstoffavgiftene. Foto: Stortinget
VIL HA LAVERE AVGIFTER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum foreslår reduksjon i drivstoffavgiftene. Foto: Stortinget

Presenterer alternativt budsjett i neste uke:

Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene

Senterpartiet foreslå i sitt alternative statsbudsjett å redusere bensinavgiften med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre. Det vil koste 887 millioner kroner, skriver Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Stortinget vil vedta neste års statsbudsjett før jul, men med dagens flertallsregjering blir det trolig bare marginale endringer i forslaget som ble lagt frem i oktober.

Sp vil dermed reversere avgiftsøkningen på drivstoff som regjeringen innførte i 2017. Senterpartiets budsjett presenteres neste uke.

– Avgifter rammer mest de som har lavest inntekt, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Les også: – Siv Jensen er Norgesmester i bompenger

Avfeier

Han erklærer Frps rolle som «bilistenes parti» for død.

– Frp har økt avgiftene for bilistene, så de er på ingen måte bilistenes parti. De har også sammen med Høyre målrettet kuttet i pendlerfradrag og gjort tiltak som gjør hverdagen vanskeligere for dem som er avhengig av bil, sier Vedum.

Han avfeier argumenter om at økte drivstoffavgifter er et klimatiltak og viser til at Transportøkonomisk institutt tilbake i 2016 mente at økte drivstoffavgifter ville ha marginal eller liten effekt.

Les også: Slik beregnes de norske bilavgiftene

«Hvem skal man straffe?»

– Vårt mål er også at vi etter hvert skal fase ut diesel og bensin som drivstoff til fordel for hydrogen og andre fornybare typer drivstoff. Spørsmålet er hvem man skal straffe på veien, sier han.

Sp er det eneste partiet blant de rødgrønne som vil senke drivstoffavgiftene.

MDG, Rødt og SV foreslo i fjor økte priser. Ap la seg på samme linje som regjeringen i sitt alternative budsjett mandag.

(©NTB)